Dodikove pristalice protestovale na više lokacija na međuentitetskoj liniij, ponajviše zvaničnika u Doboju

.
Građani RS-a u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH danas su izašli na proteste na više lokacija na međuentitetskoj liniji u Bosni i Hercegovini.

 

Protesti su organizovani s ciljem podrške za predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Skup "Srpska pred sud" prvobitno je planiran ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Građani RS-a, odnosno pristalice Dodika okupili su se blizu entietskih linija: Sarajevo-Istočno Sarajevo, Doboj-Tešanj, Bijeljina-Tuzla i Mostar-Nevesinje. Ranije je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je i na "mirnu blokadu" saobraćaja u trajanju od pola sata.

Ispred Osnovne škole Priboj u Loparama stigli su autobusi sa demonstrantima koji učestvuju na skupu podrške Dodiku i Lukiću.

- Ovo je poruka FBiH da RS brani svoj status - rekao je jedan demonstrant u Loparama.

U Doboju je blokiran saobraćaj i prije početka skupa.

Srđan Todorović, zastupnik SP-a u NSRS kazao je kako ovo nije skup podrške Miloradu Dodiku već "skup građana RS-a i Doboja koji izražavaju svoj protest i neslaganja zbgo odluke Tužilaštva BiH da se podigne optužnica protiv predsjednika RS-a i direktora Službenog glasnika RS-a".

- Za nas je to neutemeljeno, besmisleno i potez protiv odluka koji donosi tzv. visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH i Ustavni sud BiH kroz koji se optužuju funkcioneri RS-a koji rade ono što je njihova ustavna i zakonska nadležnost. Optužuju ih ljudi i institucije koje rade van Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Todorović.

Na skupu u Doboju stigli su članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević, ministar finansija BiH Srđan Amidžić te zastupnici u Parlamentu BiH i NSRS. SNSD ima jaku infrastrukturu u Doboju pa ne čudi što je na skupu više hiljada pristalica.