Dodikovo političko ludilo RS vodi u propast

asd
Profesor beogradskog univerziteta Despot Kovačević navodi da je u BiH zavladao iracionalan strah koji nikome ne može da donese dobro.

Zategnuti politički odnosi u BiH pogoduju jedino predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku koji u sve srlja bez ikakvog plana, jasna je poslanik PDP-a Jelena Trivić.

Dodik u ovo srlja ne razmišljajući kakve to posljedice po Republiku Srpsku i njen narod. Negdje je izjavio da su ovo sudbonosa pitanja za RS. Ne! Ovo su sudbonosna pitanja za njega lično u koja je sam sebe uvukao – rekla je Trivićeva.

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Despot Kovačević kaže da niz nadležnosti koji je prenesen na nivo BiH kada bi se vratio RS ne bi ništa promijenio.

One nisu nebitne, ali suštinski život građana se ne bi puno promijenio povratkom tih nadležnosti.
Ovo srljanje, ovo političko ludilo može da bude pogubno upravo po Republiku Srpsku. Umjesto priče o samostalnosti ovo nas može dovesti do toga da izgubimo i nadležnosti koje sada imamo – dodaje Trivićeva.

Za profesora Despota Kovačevića je upitno ko bi RS podržao na putu osamostaljenja.

-Pokušao sam da razmislim koje bi to zemlje bile, ne mogu da ih nađem, ne tvrdim da ne postoje jer uvijek postoje diplomatski pregovori, ali mi djeluje da ih nema. Pitanje je i kako bi se Srbija postavila u ovakvom trenutku računajući Kosovo i Metohiju”, kaže Kovačević.

Bilo kakave sankcije upropastile bi privredu Srpske, dodaje Trivićeva i objašnjava da je 70 odsto proizvoda iz manjeg entiteta plasirano na tržište EU, te da za to tržište rezerva ne postoji.

Dodik ima novca da živi šest života i njega baš briga, ali običan svijet žvi od svojih plata. Sada na sve poteškoće teškog života Dodik zbog svojih ličnih interesa i opstanka na vlasti  nama servira priču kako je on čuvar Republike Srpske. On je devlastirao RS. On je RS uništio i ekonomski i finanskijski. Uništio je i zdravstveni sistem.

Kovačević dijeli stav Trivićeve da se Dodik hvata za slamku.

-O no što se vidi kao najveća slabost Milorada Dodika u ovom trenutku jesu širom otvorena vrata za Draška Stanivukovića u Beogradu i jedna velika podrška. Vlast u Srbiji blagonaklono gleda i na vlast i na opoziciju u Srpskoj – naveo je Kovačević.

Za promjene potrebna je aktivnost svih, kaže Kovačević. On dodaje da se ipak mladi najčešće odlučuju na glasanje nogama, tj. bježanje iz zemlje.

Mladima je lakše da odu nego da se bore u ovakvom sistemu. Mladi ljudi su ovakvom sistemu naučeni na korupciju i to je jedino za šta oni znaju. Drugi svijet ne postoji osim da odu odatle – dodao je Kovačević.

Moramo dobiti ljude koji su spremni da snose političku odgovornost. Kao što kaže poslanik Nebojša Vukanović `dajte mi MUP, pa ćete da vidite kako se obračunava sa korupcijom` ja mu vjerujem. Dakle, ako ne dobijemo takve ljude koji će nas povesti i žrtvovati svoje političke karijere, neće ovo na dobro izaći”, rekla je Trivićeva.
Osim obračuna sa kriminalom i korupcijom, entitetu RS je potrebna vlas koja će je miriti, a ne svađati sa svijetom, jasna je Trivićeva.