Dogodilo se na današnji dan

gandi
Na ostrvu Sveta Jelena kao britanski zatvorenik 1821. umro je francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji, čiji su osvajački pohodi izmijenili Evropu.

 

1818. Rođen njemački filozof Karl Heinrich Marx, teoretičar modernog socijalizma i komunizma. S Friedrichom Engelsom napisao je 1848. Komunistički manifest.
1846. Rođen poljski pisac Henryk Sienkiewicz, autor romana “Quo vadis” i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905.
1855. Crnogorski knez Danilo I Petrović donio Opšti zemaljski zakonik, u koji su unijete imovinske i poreske reforme.
1904. Na brdu Volujica kod Bara postavljena je prva radiotelegrafska stanica Marconijevog sistema na Balkanu.

1930. Britanske vlasti u Indiji uhapsile Mahatmu Gandhija zbog njegove kampanje građanske neposlušnosti.

1936. Italijanske trupe pod komandom feldmaršala Pietra Badoglija okupirale Adis Abebu, prijestolnicu Etiopije.
1945. Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Peenemünde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete Fau 1 i Fau 2. Američke trupe oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mauthausen.
1955. Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.
1978. Teroristička organizacija Crvene brigade saopštila da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.
1981. Bobby Sands postao prvi od deset pripadnika IRA koji je umro u zatvoru Maze, u Sjevernoj Irskoj, od posljedica štrajka glađu.
1993. Umro američki pisac i intelektualac Irving Howe, čije je najpoznatije djelo “Svijet naših očeva”, studija o istočnoevropskim Jevrejima imigrantima u SAD-u.
1999. Indonezija i Portugal potpisali dokument kojim je priznata nezavisnost Istočnog Timora.
2003. Haški tribunal podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Frenkija, kojom se terete za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu uklanjanja nesrba s velikih dijelova teritorije Hrvatske i BiH tokom ratova od 1991. do 1995. Oni su uhapšeni 13. marta u policijskoj akciji Sablja, a potom izručeni u Haag. Prvostepeno vijeće Haškog suda 30. maja 2013. je odbacilo većinu optužbi protiv Stanišića i Simatovića i naložilo da se odmah puste iz pritvora. Međutim, 1. juna 2017. Stanišić i Simatović vratili su se iz Srbije u pritvor Međunarodnog suda u Haagu, gdje im se opet sudi pred sudskim mehanizmom, pravnim nasljednikom Tribunala.
2003. Ruanda oslobodila više od 22.000 zatvorenika koji su uglavnom bili umiješani u masakr koji je 1994. počinila milicija Hutua, kada je ubijeno oko 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua. U zatvorima je ostalo oko 80.000 ljudi koji čekaju suđenje.

2003. Umro Walter Sisulu, jedan od veterana u borbi protiv bijelaca koji su manjina u Južnoj Africi i dugogodišnji prijatelj i mentor Nelsona Mandele, najpoznatijeg borca protiv apartheida.

2004. U aukcijskoj kući Sotheby’s u New Yorku Picassova slika “Dječak sa lulom” postigla cijenu od 104.168.000 dolara, što je apsolutni svjetski rekord u aukcijskoj prodaji slika do tada.
2009. Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od pet godina. Istovremeno, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu pukovniku bivše JNA Miletu Mrkšiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.