Dok Dodika štite Despoti, ko će zaštititi povratnike od odmazde

asdf

- Pred zgradom Vlade RS jutros su osvanula dva vozila Despot kao i pripadnici SAJ-a MUP RS zbog informacija o ugroženosti sigurnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pojačane sigurnosne snage raspoređene su nakon što je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, poticanja secesije RS-a te izazivanje nestabilnosti na području zapadnog Balkana a sve pod uticajem ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vozila Despota jednako su uzemirujuća pred zgradom Vlade RS kao što Dodika uznemiravaju vozila EUFOR-a pred školama i vrtićima.

Nakon posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, Dodik je najavio pobjedu na izborima.

Čini se da bi sankcije, prvo američke, a zatim i britanske, i odluka Schmidta mogle zbiti redove u glasačkom tijelu u RS-u. Opozicija je već izrazila svoj stav da je protiv sankcija. Dodik bi iz svega mogao izaći kao mučenik i na račun sankcija pobijediti na izborima.

„Ponovo ću učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Kristijan Šmit misli da ovim utiče na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namjera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati da ocijeni ko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski“, poručio je Dodik.

Pojačane nacionalne tenzije i Dodikova netrpeljivost prema Bošnjacima koje naziva „muslimanima“ sa namjerom da ih svede na vjersku grupu ne mogu donijeti ništa dobro. Naredni dani donose neizvjesnost i političke turbulencije, a najteže bi moglo biti bošnjačkim povratnicima u Republiku Srpsku. Pripadnici MUP RS već im dolaze na kućna vrata, pretresaju i odvode na ispitivanja. Povratnici do sada nisu dobili nikakvu zaštitu, pa čak ni podršku političkih faktora koji se iz Sarajeva pozivaju na povratnike i tek povremeno ih obiđu, najčešće pred izbore.

Dok Despoti štite Dodika, povratnici se sami bore sa provokacijama, napadima i policijskom torturom. Nije lako Bošnjacima Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Srebrenice gdje na ulicama još slobodno šetaju ratni zločinci. Eho krvave prošlosti još uvijek im je pred očima. Današnje iskopavanje zemljišta u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju u potrazi za posmrtnim ostacima na mjestu gdje je bespravno izgrađena, a u konačnici i srušena pravoslavna crkva vratilo je povratnike u 1995. godinu kada je nad Bošnjacima Podrinja Srebrenice i Potočara počinjen genocid. Kosti mnogih žrtava nisu pronađene već treću deceniju, a kako je potvrđeno nisu pronađeni posmrtni ostaci u dvorištu nane Fate što ukazuje da se moglo raditi o lažnoj dojavi i provokaciji.

Lako je iz Sarajeva prizivati sankcije i političku penziju Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima. Možda bi se neki lideri mogli ugledati na potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića koji iz Banja Luke priziva kraj Dodikove vladavine i oštro se suprotstavlja bezumlju vladajućeg režima. 

Jedino sigurno u ovom trenutku je da će se politička kriza nastaviti, a njene posljedice ne mogu se predvidjeti. Najveći gubitak imat će država i građani kojih je ionako sve manje.