Marokanski ministar: Dok god se Evropa bude zatvarala, dolazit će migranti

MAROKANSKI ministar vanjskih poslova Nasser Bourita je pozvao Europu da se ne pretvori u utvrdu zbog problema s migracijama i da ne prebacuje sav pritisak na zemlje tranzita.

"Sve dok se Europa bude zatvarala, to će poticati ilegalnu imigraciju. Europa se pretvara u utvrdu, ali postoje drugi način zaobilaženja svih kontrola koje Europa može poduzeti", ocijenio je Bourita u razgovoru za agenciju France Presse.

"Ne bi smio sav pritisak biti na zemljama tranzita. Svako mora preuzeti svoje odgovornosti", dodao je.

Maroko, kamo bez viza dolaze državljani brojnih afričkih zemljama, postao je glavna putanja migranata cijelog kontinenta prema Europskoj uniji.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (OIM) oko 42.500 migranata je stiglo morem u Španjolsku od početka godine, tri puta više nego tijekom 2017.

Od postupnog zatvaranja istočnih puteva (Turska i Grčka) i središnjeg preko Libije ili Tunisa i Italije, u Maroku je sve više mreža krijumčara migranata.

Maroko je pozvao svoje europske partnere da udruže napore u borbi protiv mreža krijumčara u Sredozemlju. Neki analitičari ocjenjuju da kraljevstvo koristi migracijski argument kako bi dobilo financijsku pomoć Europe ili podršku u pitanju zapadne Sahare, teritorija čiji status nije riješen od završetka španjolske kolonizacije. 

Nedavno je jedna analitičarka European Council on Foreign Relations, Chloe Teevan, ocijenila da bi Maroko morao povećani broj migranata u zemlju upotrijebiti u strategiji senzibiliziranja Europske unije i isticanju svoje važnosti da dobije veću financijsku pomoć.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je takvom strategijom upozoravao Europu na važnost Turske u upravljanju priljevom migranata. EU je s Ankarom potpisao sporni sporazum o 3 milijarde eura za zaustavljanje priljeva migranata.

Ali marokanski ministar vanjskih poslova tvrdi da je Maroko od siječnja do kraja kolovoza spriječio 54.000 pokušaja prelaska prema Europi i da ne traži ništa zauzvrat te da o tome ne želi pregovarati.