Doktor dobio otkaz u BiH zbog stavova o koronavirusu

Doktor Alajbegović
Zbog svojih stavova o koronavirusu koje je objavljivao na društvenim mrežama i nekim medijima, doktor Erdin Alajbegović, bivši šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK, dovelo je do toga da ostane bez posla.

 

Na društvenim mrežama govorio je o tome da gotovo uvijek virus nije zarazan iznad 30 ciklusa testa, a koristi se 37 – 40 ciklusa za otkrivanje pozitivnih slučajeva, što dovodi do toga da 63% pozitivnih testova ne bi trebalo biti pozitivno.

Rekao je i da to nije njegov stav, već stav koji se može naći u cijelom svijetu, da test kao test detektira genomsku sekvencu karakterističnu za SARS COV 19, se može biti bolestan a da nije razvijena infekcija i da se nije infektivno. Objasnio je i da sa ljudima treba razgovarati, posebno se traže objašnjenja kada se uvode određene mjere, jer ljudi s razlogom traže objašnjenja.

Kada je u pitanju nošenje maski, doktor Alajbegović je mišljenja da maske treba nositi tamo gdje se ne može ostvariti socijalna distance i da je paradoksalno vidjeti ljude kako nose maske u autima pitajući se da li su kod nas mjere razuma ili mjere straha.