fbpx Dolazak Bishopa važna poruka Rusiji i onima koji su se "zaigrali"

Dolazak Bishopa važna poruka Rusiji i onima koji su se "zaigrali"

Home

Dolazak Bishopa važna poruka Rusiji i onima koji su se "zaigrali"

"Posjeta drugog čovjeka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vaughna Bishopa Bosni i Hercegovini upozorenje je svima onima koji su se malo previše zaigrali, da moraju raditi na integrirajućim procesima u cilju što bolje borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma", rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

Bishopova posjeta, kaže Ahić, nije protokolarnog tipa, imajući u vidu s kim se sve zamjenik direktora CIA-e sastao za vrijeme svog dvodnevnog boravka u Sarajevu.

Među sagovornicima ovog američkog dužnosnika bili su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanića, te Granične policije BiH Zoran Galić.

Također, na radnoj večeri s Bishopom su bili čelnici bh. pravosuđa - glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, te predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Bishopova posjeta, smatra Ahić, dolazi u ključnim trenucima - kada Rusija pojačava svoj pritisak u cilju destabilizacije BiH, kada Makedonija ulazi u NATO, kada je Crna Gora već u NATO-u i kada imamo pojačane političke tenzije.

"Mislim da je ova posjeta pokazatelj i onima koji možda pokušavaju koketirati s određenim politikama u regionu, da moraju biti svjesni svoje odgovornosti i pozicija na kojima se nalaze, i da ne dovode u pitanje rad pravosudnih, ali i policijsko-sigurnosnih agencija. Jer, naravno, za to će u svakom slučaju uslijediti sankcije", poručuje Ahić.

Prema njegovim riječima, sastanci koje je Bishop imao u Sarajevu trebali bi da povrate povjerenje među policijskim, obavještajnim i sigurnosnim agencijama na nivou BiH.

"Vrlo je važno to vraćanje povjerenja među institucijama koje možda i imaju različite poglede na određene sigurnosne izazove. Potrebno ih je sve uvezati kako bi borba protiv terorizma, ali i migrantske krize bila što bolja i efikasnija", dodaje Ahić.

On smatra da je Bishopova posjeta i potvrda dobrog i uspješnog rada OSA-e BiH, na čelu s Mehmedagićem, i još jedan pokazatelj da su SAD na terenu kako u BiH, tako i u regionu, i da žele dati maksimalnu podršku budućim sigurnosnim izazovima, poput migrantske krize i potencijalnih terorističkih prijetnji.

Naglašava kako su policijsko-obavještajne agencije u posljednjih godinu dana dobile neprimjerenu formu politizacije, te da je bilo i krajnje vrijeme da SAD potvrde svoj angažman na terenu, zbog sve većeg političkog pritiska i politikanstva koje se uvuklo u sigurnosni sektor.

Na kraju potcrtava važnost borbe protiv organizovanog kriminala.

Vidite da su i u Srbiji i u Crnoj Gori uzeli maha mafijaški obračuni, koji su direktno povezani s ostalim vrstama kriminala - narko-kriminalom, terorizmom... Stoga, ako institucije vlasti ne budu umrežene, bez obzira na njihova različita stajališta u političkom smislu o nekim stvarima, onda ni borba protiv organizovanog kriminala i terorizma ne može polučiti rezultate", zaključuje profesor Ahić u razgovoru za Vijesti.ba.

Objavio: Ned, 28/04/2019 - 08:40

Povezane vijesti

Back to top