'Dolazi nagla, brza i žestoka promjena vremena i - snijeg...'

Već sutra dolaze minusi i takvo vrijeme nastavit će se kroz cijeli idući tjedan. Bit će kiše, snijega, poledice... prava zima, kaže Vakula i upozorava: 'U petak ne putujte kroz Liku i Gorski kotar'

Iznadprosječno toplo, čak i više nego u srijedu, diljem će Hrvatske biti još i u četvrtak, tijekom kojeg će već ponegdje biti i kiše, a i često umjerenog, gdjegod i jakog jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, javlja HRT

- Danas ujutro je bilo iznadprosječno toplo jutro u većini krajeva Hrvatske, gotovo proljetni ugođaj u mnogim krajevima. Primjerice, u 7 sati ujutro u Zagrebu je bilo 10 stupnjeva, što je više od prosječne najveće temperature ne samo za sredinu siiječnja već i za početak ožujka. Tijekom dana će uz promjenjivu naoblaku, ponegdje uz vrlo malo kiše, temperature biti između 9 i 14 stupnjeva, a ponegdje možda i 15. Na Jadranu će također u četvrtak biti iznadprosječno toplo, pogotovo uz more - rekao je meteorolog Zoran Vakula.

No, već od kišovitijeg petka ponovno hladnije, najprije u većini unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, zatim i južnije, gdje će se još zadržati jugo, dok će na sjevernom Jadranu već u petak zapuhati jaka i olujna bura, uz koju je ponegdje moguć i snijeg.

- Na vrijeme djeluje sve manje polje povišenog tlaka zraka, a sa sjeverozapada dolazi frontalni poremećaj koji će danas malo usporiti, no sutra će nam donijeti znatnu promjenu vremena. Bit će nagla, brza, žestoka i donijeti osjetan pad temperature u unutrašnjosti - navodi Vakula.

Dodaje kako će kiša padati već u noći na petak te ujutro. 

- Uz pad temperature, kiša će prijeći u snijeg. U gorju će snježni pokrivač biti vrlo vjerojatno veći od 10 cm, a tanjeg pokrivača će biti i u mnogim nizinama. Za sam Zagreb, kao toplinski otok, nije sigurno da će biti, ali uokolo će sigurno biti snijega - navodi Vakula.

Napominje kako osobito valja upozoriti na buru. 

- Bit će jaka i olujna podno Velebita, stoga sutra, ako baš ne morate, ne krećite na put kroz Gorski kotar i Liku, ili imajte naravno obaveznu zimsku opremu - kazao je Vakula, te zaključio: 'Dakle, već sutra do kraja dana dolaze minusi i takvo vrijeme nastavit će se kroz cijeli idući tjedan. Nema više južine, bit će kiše, snijega, poledice... prava zima'. 

HRT, pak, navodi kako će tijekom petka snijeg vjerojatno najviše poteškoća u prometu prouzročiti u gorju, gdje će snježni pokrivač biti većinom veći od 5 centimetara, mjestimice vjerojatno i od 20 centimetra, a tanji je moguć i u nizinama sjeverne Hrvatske, posebice središnje, te u unutrašnjosti Istre, do subote ujutro vjerojatno i mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije.

Za vikend i početkom novoga tjedna promjenljivo, ponegdje uz oborine, uglavnom u manjim količinama nego tijekom petka, osim u Dalmaciji. Bura će u nedjelju većinom oslabjeti, u ponedjeljak ponovno pojačati, a od utorka će vjerojatno puhati uzduž cijeloga Jadrana.

Na nadolazeću promjenu vremena upozorava i portal Severe Weather Europe.

- Hladno zimsko vrijeme trebalo bi se proširiti na zapadnu polovicu Europe, te će lokalno donijeti vrlo hladno i snježno vrijeme - navodi portal.