Salem ef. Ćemo: Dolazi nam Kurban-bajram u kojem ne smijemo zaboraviti naše komšije

Muslimani širom svijeta 21. avgusta dočekuju jedan, od dva najveća blagdana, Kurban-bajram, čija simbolika se temelji na žrtvi i bogobojaznosti.

Kurban-bajram koji se još zove i Hadži bajram nam dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama. O ljepotama, porukama koje nosi ovaj blagdan razgovarali smo sa Salemom ef. Ćemom, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Kurbani se prinose u ime Allaha dž. š.

– Mi se nalazimo u ovom mubarek mjesecu u kojem smo iz naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine ispratili naše hadžije koje je Allah dž.š. počastio da budu gosti naših svetih gradova Meke i Medine i da obave tu petu islamsku dužnost. Nama, koji nismo otišli na Hadž, već ostali u našoj Bosni i Hercegovini, ostaje da se uz Allahovu pomoć pripremimo za doček našeg velikog praznika, Kurban bajrama ili Hadžijskog bajrama koji nastupa u utorak, 21. avgusta i traje četiri dana – kazao je na početku našeg razgovora ef. Ćemo.

Objašnjava kako je jedna o velikih obaveza muslimana priprema kurbana.

– Njih prinosimo u ime Allaha dž.š. kao žrtvu sjećajući se naših poslanika, među njima, Ibrahima a.s. i njegovog sina Ismaila. Tu praksu prihvatio je i naš posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s. koji je svojom rukom klao kurbane, i prenio na nas da to činimo. I evo tradicija je u Bosni da se ranije kurbani odabiraju, da se gledaju i pripremaju za taj svečani čin, odnosno, najveći čin mubarek praznika s kojim nas je Allah dž.š. počastio. Da uistinu pored klanjanja bajram-namaza u našim džamijama, obilaska naših harema, sjećajući se naših šehida, po povratku svojim kućama, sa svojim porodicama, najbližim, pristupimo klanju najljepših ovnova iz naših stada – priča nam Ćemo.

Kaže da je njih Allah dž.š. odredio da budu kurbani, da budu žrtve.

– Klanjem kurbana pokazujemo da sve što radimo, to činimo u ime Allaha dž.š. Sudbina nas koji živimo u Istočnoj Bosni, na našoj Drini, jeste da radosti naših vjerskih praznika podijelimo sa našim komšijama s kojima živimo ovdje stotinama godina, Srbima, i da i njima podijelimo dio kurbanskog mesa. Naime, domaćin jednu trećinu kurbana ostavlja za svoje domaćinstvo, a ostalo se dijeli komšijama, prijateljima i naravno, siromašnim. Njih ne smijemo nikada zaboraviti a posebno u ovim mubarek danima. I kada insana ponese podjela kurbanskoog mesa, on sebi ostavi malo, kako kažu, samo da proba od svog kurbana. Uglavnom se to sve podijeli i naravno to treba sa ushićenjem i od srca raditi i istinski u ime Allaha dž.š. podijeliti – kazuje Ćemo.

Kurbansko meso je drugačije, posebno

Dotakli smo i činjenice kako se kurbansko meso u potpunosti, i po mirisu i po okusu, razlikuje od ostalog mesa. Naime, za njega mnogi znaju reći kako je slatko.

– Tačno je da je potpuno drugačije od ostalog mesa, da je jednostavno posebno. To vam je davanje Allaha dž.š. – govori nam Ćemo.

Kaže kako je Medžlis Islamske zajednice organizirao klanjanje bajram-namaza na više mjesta u džematima.

– Klanjat će se i u Kazneno popravnom zavodu Foča. Mi ovom prilikom molimo Allaha dž.š. da nam da snage da ove mubarek dane dočekamo i ispratimo na najljepši način. I naravno, svim našim džematlijama, svim muslimanima čestitam Kurban bajram – riječi su efendije.