Dom na Bjelavama vraćen studentima, odluka o izolatoriju naredne sedmice

.
U prostoru bivšeg đačkog internata bile bi smještene osobe za koje se sumnja da su inficirane, a nemaju gdje boraviti, poput turista koji dođu u Sarajevo.

 

Iako nam je dan ranije bilo rečeno da će komisija Ministarstva zdravstva KS-a u petak odlučiti da li bivši internat Željezničkog školskog centra u Buča Potoku postaje novi privremeni izolatorij, nakon što je Paviljon 2 u Studentskim domovima na Bjelavama vraćen studentima, to se nije desilo.

Dr. Kemal Beganović, vanjski saradnik Kriznog štaba Ministarstva, kaže da će predsjednica, dr. Alma Bungur, vođa odjela za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo KS-a, svoj izvještaj Zavodu predati u ponedjeljak ili u utorak. Nakon toga će se izjasniti Ministarstvo, a potom i Vlada KS-a. Dr. Beganović tvrdi da je riječ o apsolutno pogodnom prostoru za ovu namjenu.

Uslovno rečeno, napušten je od ŽŠC-a, jer nema potrebe više za internatom, a njegov vlasnik je Ministarstvo obrazovanja KS-a i ono ga je dodijelilo Studentskom centru. Obnovljen je i liči na hotel, ističe dr. Beganović.

No, prim. dr. Ednan Drljević, koji je, pored dr. Bungur i dr. Adema Zalihića, dr. Alme Kadić, dr. Muhameda Ahmića i dr. Rusmira Baljića, bio član ove komisije, smatra “da prostor ne ispunjava neophodne uslove za funkciju privremenog izolatorija”.

- Navedena lokacija je daleko od prve zdravstvene ustanove i nema adekvatan zdravstveni i sigurnosni nadzor, a u istoj zgradi se nalazi i dječiji vrtić, navodi dr. Drljević, koji je konsultovao i članove Senata Opće bolnice.

I oni isto misle.

Dr. Beganović ne želi komentarisati pojedinačna mišljenja.

- Hipotetički govoreći, sleti avion iz Turske, a od dvadesetak putnika, jedan ima temperaturu. Šta s tim ljudima? Ili, možda se neko ne može izolovati u kućnim uslovima, a sumnja da ima koronu ili je neko u hotelu i dobije temperaturu. Šta s tom osobom, govori Beganović, dodajući da je za vrtić još ranije određeno da će biti izmješten u jednu od obližnjih škola.

Prvi studenti u petak su ušli u Dom na Bjelavama.