Dom zdravlja Bosanska Krupa: Uz mjere restrikcije pomoć je pružana svima

DZ BK
- I u vrijeme vrhunca pandemije, uz mjere restrikcije bosanskokrupski Dom zdravlja nastojao je pružiti zdravstvenu zaštitu svima koji su je trebali

BOSANSKA KRUPA, 4. juna - Prema procjeni ljekara obrađivani su hitni slučajevi, a sve što se moglo odložiti na red je došlo ovih dana. S obzirom na to da je takvih pacijenata najviše,  njihov broj,  koji je tokom kritičnog perioda iznosio dnevno stotinjak, trenutno udvostručen. Kako su još uvijek na snazi određene mjere Federalnog kriznog štaba u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, svi pacijenti prolaze kroz trijažni punkt.

 U ovoj ustanovi radi u smjenama 111 osoba, a  rad ljekara je organizovan i dalje tako da, nakon dvije sedmice rada sa pacijentima, naredne dvije borave u samoizolaciji. Sedmično se uzima oko 40  uzoraka za testiranje na koronavirus i za sada nema pozitivnih pacijenata. Inače od početka pandemije u ovoj općini je oboljelo sedam osoba, od kojih je šest izliječeno, a jedna preminula. Konsultativno- specijalistički pregledi se vrše sedmično. Tako je usluga urologa i hirurga Krupljanima dostupna četvrtkom, oftalmologa i pulmologa utorkom, dok  specijalista interne medicine još uvijek ne radi.  Inače ljekari dolaze i u ovaj dom zdravlja iz Kantonalne bolnice u Bihaću.