Dom zdravlja: Na području grada Cazina vakcinisano od 21 do 25 posto stanovništva

.
- Kontinuitet u pogoršanju epidemiološke slike prisutan je od mjeseca avgusta ove godine na području Unsko-sanskog kantona. Nerijetko najveći broj zaraženih je i u Cazinu. Struka smatra da su uzročnici tako loše zdravstvene slike ustvari nepoštivanje epidemioloških mjera, ali i odbijanje imunizacije. Posjetili smo Cazin i razgovarali s upućenim u stvarne pokazatelje kretanja zaraze na području ove lokalne samouprave...

- U situaciji koju diktira na jednoj strani povećanje broja 'Covid-19' oboljelih, a na drugoj sprječavanje širenja pandemije koronavirusa na prostoru Federacije BiH, registrovani su i prvi slučajevi zaraze gripom. Kako to nalažu pravila zdravstvene struke ovih dana trebao bi početi i proces vakcinacije građana protiv ovog virusa.

 

Usložnjenu situaciju dodatno komplicira svakodnevna opterećenost zdravstvenog sistema u pogledu zaustavljanja ili bar smanjenja trenda rasta broja novozaraženih, ali i umrlih od posljedica zaraze. Aktuelni pokazatelji svjedoče kako broj zaraženih u Unsko-sanskom kantonu neprekidno raste, a među najugroženijim, odnosno gradovima sa najvećim brojem pozitivnih, su Bihać i Cazin. Prema mišljenju struke, takva je situacija refleksija nepoštivanja epidemioloških mjera, ali i znatno niskog postotka vakcinisanih građana.