DONACIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH: Novi dijalizni aparati za UKC Tuzla

Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli danas su uručena dva dijalizna aparata koji će značajno unaprijediti proces hemodijalize u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Aparate je donirala Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini posredstvom Vakufske direkcije i Fondacije “En-Nedžat” iz Kuvajta.

 Ovo je prvi dio projekta koji smo realizirali s našim prijateljima iz Kuvajta, a u saradnji s dugogodišnjim partnerom Fondacijom El Nedžat. Mi smo ovih dana, obilazeći bolnice i kliničke centre u BiH uvidjeli da postoji ogromna potreba za dijaliznim aparatima – kaže Asmir Neimarlija, rukovodilac Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH.

Odjeljenje za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju u Klinici za interne bolesti UKC Tuzla ima 200 pacijenata, a usluge se pružaju i u Gračanici i Živinicima, što je oko 300 hroničnih bolesnika koji svakodnevno dolaze na dijalizu.

– Mi smo imali zastarjele aparate i svojim ličnim naporima dobili smo pet novih aparata u ovoj godini, a jedan od njih je mobilan. Zahvaljujući privrednicima s područja Tuzlanskog kantona također smo dobili četiri nova aparata i oni su već stavljeni u funkciju. Danas smo, evo, primili donaciju i dva nova aparata od vakufske direkcije IZ u BiH – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Prema riječima v.d. načelnice Klinike za interne bolesti i šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju Enise Mešić, u Klinici za interne bolesti UKC Tuzla ima ukupno 25 dijaliznih mjesta i radi se u četiri smjene - piše Hayat.ba.

– Mi još uvijek imamo više od 50 posto dijaliznih aparata koji su prešli maksimum radnih sati – kazala je.

Predstavnik Fondaciju En-Nedžat dr. Muhammed El-Ensar je istakao opredjeljenje ove fondacije da podrže ovakve i slične projekte u našoj zemlji.

– Obilazeći ovih dana zdravstvene ustanove i kliničke centre kojima su uručeni aparati uvidjeli smo koliko je potrebno da povećamo naše napore i u narednom periodu doniramo još veći broj aparata tamo gdje je to najpotrebnije – kazao je dr. Muhammed El-Ensar.

Hemodijalizni aparati će osim u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli i Tešnju biti dodijeljeni i drugim kliničkim centrima u BiH. Akcija za nabavku novih dijaliznih aparata za UKC Tuzla pokrenuta je 2018. godine.