Donald Trump pod prijetnjom 25. amandmana Ustava SAD-a?

asd
Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu preostalo je manje od dvije sedmice na funkciji, ali članovi njegovog kabineta navodno razmatraju načine za uklanjanje predsjedničkih ovlasti nakon što su njegove pristalice nasilno nasrnule i upale u američki Kapitol u srijedu.

Demokrate u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma također su napisale pismo potpredsjedniku Mikeu Penceu pozivajući ga da pokrene smjenu Donalda Trumpa s funkcije, rekavši da je Trump pokrenuo čin pobune i da je ‘pokušao potkopati našu demokratiju’, prenosi BBC.

Rasprave su usredotočene na 25. amandman američkog ustava, koji omogućava prijenos ovlasti s predsjednika na potpredsjednika, bilo to privremeno ili trajno.

Amandman broj 25 Ustava SAD-a omogućava potpredsjedniku da postane vršitelj dužnosti predsjednika ako predsjednik nije u mogućnosti da nastavi obavljati svoje dužnosti, ako na primjer postane onesposobljen zbog fizičke ili mentalne bolesti.

Dio amandmana o kojem se raspravlja nalazi se u poglavlju 4, koji omogućava potpredsjedniku i većini kabineta da predsjednika Trumpa proglase nesposobnim da izvršava svoje dužnosti.

Morali bi uputiti pismo predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata u kojem proglašavaju da je predsjednik nesposoban za upravljanje ili nesposobnost ‘da izvršava ovlasti i dužnosti svog ureda’. U tom trenutku, potpredsjednik Mike Pence automatski bi preuzeo vlast.

Predsjednik u tom slučaju ima pravo na pismeni odgovor, a ako ospori njihov poziv, tada konačnu odluku donosi Kongres. Za svako glasanje u Senatu i Zastupničkom domu u kojem se odlučuje o smjeni predsjednika potrebna je dvotrećinska većina.

Dok se problem ne riješi, potpredsjednik bi djelovao kao predsjednik.

Da li je ovaj mehanizam ikada ranije korišten?

Amandman broj 25 Ustava SAD-a ratificiran je 1967. godine, četiri godine nakon atentata na Johna F. Kennedyja, i imao je za cilj rješavanje pitanja predsjedničke sukcesije ako predsjednik postane onesposobljen ili nesposoban da obnaša funkciju.

Iz tog razloga, brojni predsjednici su koristili navedeni amandman – posebno poglavlje 3 – koje im omogućava da privremeno predaju vlast svojim potpredsjednicima.

Predsjednik George W Bush Godine je u dva navrata, 2002. i 2007. godine, postavio svog potpredsjednika na izvršnu funkciju predsjednika jer je morao biti uspavan zbog pregleda kojima je bio podvrgnut.

Predsjednik Ronald Reagan učinio je isto 1985. godine kada je bio u bolnici zbog operacije karcinoma.

Ali se ipak do sada nije desilo da jedan predsjednik SAD-a bude trajno svrgnut sa funkcije po osnovu 25. amandmana Ustava.