Došlo do promjena u pregovorima: Otpor Ukrajine natjerao Rusiju da adekvatnije procijeni situaciju

.
Podoljak je odbio otkriti detalje pregovora, međutim jasno je dao do znanja da Kijev neće napraviti nikakav kompromis o teritorijalnom suverenitetu Ukrajine

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky) i glavni pregovarač Mihailo Podoljak (Podolyak) rekao je za BBC kako je nakon 26 dana rata došlo do promjena u mirovnim pregovorima.

- Otpor Ukrajine natjerao je Rusiju da adekvatnije procijeni stvarnost situacije, što je pomoglo u poticanju neke vrste dijaloga. No, svaka odluka o mirovnom sporazumu bit će donesena između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog lidera Vladimira Putina - kazao je Podoljak, te dodao da nema dogovorenog datuma njihovog sastanka.

Podoljak je odbio otkriti detalje pregovora, međutim jasno je dao do znanja da Kijev neće napraviti nikakav kompromis o teritorijalnom suverenitetu Ukrajine. On je ponovo izrazio frustraciju jer NATO odbija uvesti zonu zabrane letova.

- Oni ne zatvaraju naše nebo, oni stoje po strani u vrijeme kada deset miliona ljudi traži mjesto za život, a tri miliona je već napustilo zemlju. Ovo je humanitarna katastrofa u Evropi - poručio je Podoljak za BBC.