DOŽIVOTNI STRANAČKI APARATČIK Edhema Veladžića Vlada FBiH imenovala na drugi četvorogodišnji mandat na poziciju direktora KPZ Luke u 66.godini života!

kpz luke
Vlada Federacije BiH je na 205.sjednici 9.januara 2020.godine imenovala na funkciju direktora Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa „Luke“ u Bihaću Edhema Veladžića (SDA) na period od 4 godine počevši od 7.januara 2020.godine.

 

Novalićeva vlada Veladžića je na ovu funkciju imenovala u njegovoj 66.godini života.

Prije toga na 198.sjednici Vlade FBiH 7.novembra 2019.godine Veladžić je imenovan za v.d. direktora na 60 dana dok se ne završe svi „detalji“ oko novog stranačkog imenovanja.

A prije toga Edhem Veladžić je već bio direktor KPZ „Luke“ u četvorogodišnjem mandatu.

A prije toga je bio u Federalnom parlamentu (2010-2014), nije dobio dovoljan  broj glasova pa je prošao zahvaljujući kompenzacijskom mandatu. Znači i tada je znao koliko je omiljen kod birača pa se obezbijedio  „kod Bakira“ da bude na kompenzacijskoj listi.

A prije toga je isto bio u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (2006-2010).

A prije toga je bio zaposlen u Stranci demokratske akcije od 2004-2006. Kao profesionalni predsjednik KO SDA USK.

A prije toga je bio zamjenik direktora u preduzeću „Mlijeko-produkt“ iz Velike Kladuše.

A prije toga je bio savjetnik guvernera Kantona.

A prije toga je bio prvi ministar unutrašnjih poslova USK od 1995.godine.

A prije toga je bio predsjednik Ratnog predsjedništva Velika Kladuša 1993.godine.

A prije toga je tri godine bio sekretar Skupštine ove općine (1990-1993).

A prije toga  je 10 godina radio u „Agrokomercu“ (1980-1990).

Sve što je stekao Edham Veladžić treba  da zahvali SDA u koju se učlanio 1990.godine.

Danas ima dva stana u Bihaću, od kojih jedan dijeli sa suprugom Fatmom, kako je izjavio novinarima CIN-a koji su „pretresli“  njegovo imovno stanje.

U Bihaću ima i kuću i garažu i 26 dunuma zemljišta.

U Sarajevu takođe ima stan.

Ima automobil Golf 5.

Ima i troje djece, kćerku Samiru i sinove Senahida i Mensura.

Senahida je zaposlio u MUP USK,a mlađeg Mensura kod stranačkog kolege i tadašnjeg direktora ZZO USK Almina Handanagića. Slučajno ili ne, Handagić, specijalist interne medicine je i zatvorski ljekar u KPZ „Luke“.

Edham Veladžić je prema pisanju CIN-a dva puta izlazio pred sud, ali je osuđen samo jednom – novčanom kaznom.

„U prvom postupku Veladžića je u junu 2006. godine Općinski sud u Bihaću oslobodio optužbe za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Bio je optužen da je kao načelnik Centra službi bezbjednosti Bihaća tokom 1996. i 1997. godine odobrio dvojici pripadnika ove službe isplate plaća i beneficija, iako te osobe u to vrijeme nisu radile, nego su bile u zatvoru u Hrvatskoj.

U drugom slučaju, u junu 2005. godine na Općinskom sudu u Bihaću Veladžić je kao ministar MUP-a USK-a osuđen na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog nesavjesnog postupanja. U presudi je navedeno da je Veladžić 1998. godine potpisao rješenja o dodjeli deset pištolja osobama koje nisu službenici MUP-a USK-a i time nanio štetu MUP-u u iznosu od 6.408 KM“, piše CIN.

Veladžića  je više nego vjerovatno čuvala stranačka politička pesnica i 1997.godine u vrijeme strašne afere sa ubistvom srpskog povratnika Cvijana Radića u prostorijama MUP USK. Iako prvi čovjek ovog resora, tada čak nije ni bilo formacijske pozicije policijskog komesara, nego pomoćnici ministra, zvanično i službeno, on „ništa nije znao“.

Autoru ovog teksta Veladžić se osorno  sa militantnim tonom obratio  na bihaćkom Korzu prije 10-tak godina kad sam pisao  o  ubistvu Cvijana Radića koji je prebijan u bihaćkoj policiji u vrijeme  kad je on bio ministar unutrašnjih poslova i naposlijetku i ubijen u zimu 1997. godine .Pitao je što ga pominjem u tekstu. Drugim riječima, on , Edhem Veladžić, kao  prvi  čovjek  tog ministarstva  nije znao  ništa  o premlaćivanju  čovjeka u  policijskoj sobi, i što ga koji k…. prozivam i pominjem njegovo ime. Tako smo, hvala Bogu, završili međusobnu komunikaciju.

Jedino lice koje je javno pohvalilo “prvi pendrek” Krajine je  Asim Kamber zvani Bojovnik, što je i logično.

“Edham Veladžić – Edo je bio prvi poslijeratni ministar policije u Vladi USK-a…Edham Veladžić je na ovoj ministarskoj poziciji proveo dva postratna mandata po dvije godine. Ovaj će period ostati upamćen po najboljim rezultatima u radu policije. Veoma se dobro sjećam ′97 godine kad je kao nagradu MUP-u i policiji USK-a američka Vlada kupila kompletne uniforme”, napisao Bojovnik.  Te iste godine u prostorijama Veladžićevog MUP-a mučen je srpski povratnik Cvijan Radić,čega se Bojovnik, “ne sjeća”.

Koliko je Veladžić „jak“ u Stranci govori i ovaj podatak. Kada su svi direktori zatvora  u FBiH 2017.  godine smijenjeni, Edhema niko nije dirao. Šta više, na posljednjem stranačkom kongresu izabran je u  Etički odbor SDA. Kongres Bakira Izetbegovića je poslao  iracionalnu  poruku imenovanjem Edhema Veladžića  u ovo tijelo. Veladžić je  suprotnost ovoj filozofijskoj disciplini koja se bavi moralom.

Edham Veladžić je 11.marta ove godine oko 16,40 sati na području općine Jajce, upravljajući službenim autom usmrtio biciklistu Tomu Marjanovića. Nezvanično, na ravnom dijelu ceste gdje je dozvoljena brzina 80 km/h Veladžić je vozio više od 120 km/h. Nijedan medij nije objavio puno ime i prezime direktora KPZ Luke. „Najuticajnije glasilo“  je objavilo inicijale, jer je Veladžić u Stranci koja je u vlasti sa  Savjetnikom ovog glasila, a u ranijem „ratnom“ periodu identitet ovog stranačkog aparatčika  bio bi na naslovnici „najuticajnijeg glasila“.U Krajini je ova informacija prošla potpuno nezapaženo, kao i novi četvorogodišnji mandat vječitog Edhama Veladžića.

Nije mala stvar ostati  na „državnim jaslama“ skoro 30 godina i to ne samo do redovne penzije nego i nakon nje. Stoga će autor ovog teksta „penzioneru“ i stranačkom  „etičaru“  Edhamu Veladžiću za 70.rođendan koji će ,akoBogda, proslaviti na poziciji direktora KPZ-a Luke  u znak pažnje za rijedak jubilej kupiti rođendansku tortu  i ostaviti na porti KPZ-a.

Zaslužio je.