Dragan Čović: BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u subotu je, tokom radne posjete Vukovarsko-srijemskoj županiji, na pitanje o položaju Hrvata u BiH ocijenio da je stanje zahtjevno, da su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.

Podsjetio je kako je Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH, no, naglasio je da je ostavio "dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati, moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju".

- Činjenica je da je u posljednjih nekoliko godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno evropsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem niko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Naglasio je kako je, prema posljednjem popisu stanovništva 2013. godine, u BiH živjelo 545.000 ili 15,4 posto Hrvata od ukupno 3,5 miliona stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi gotovo 3 miliona stanovnika, a broj Hrvata se smanjio na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove, javila je Hina.