Davor Dragičević promuklog glasa: Ostajem ovdje dok se ne uhapse Davidove ubice

Okupljeni građani Banje Luke ponovo su uzvikivali "Ko je ubio Davida?"

Nakon što su proveli noć ispred zgrade Policijske uprave Banja Luka, članovi grupe "Pravda za Davida" i građani vratili su se na Trg Krajine gdje su održali 179. skup i poručili kako nadležni neće imati mira dok ne riješe ubistvo Davida Dragičevića i ostale ubijene djece u BiH.

Promuklim glasom Davidov otac Davor Dragičević zatražio je opet hapšenje, kako je rekao, nalogodavaca, ubica i mučitelja njegovog sina optuživši vrh MUP-a RS da je umiješan u to. Kazao je i to kako ma dokaze za sve.

"Napustio sam svoju kuću i neću se vratiti dok sve i jedan saučesnik i ubica ne bude procesuiran i ubijen. Došao sam kod Davida i ostat ću tu. Milorad Dodik priprema 5. oktobra napad na mene i grupu 'Pravda za Davida', ali to se neće dogoditi, znate ko stoji iza mene", kazao je Davor.

Grupa "Pravda za Davida" uputila je pismo mnogim institucijama u inozemstvu, ali i ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavorvu gdje su kazali kako dolazi u posjetu u zemlju gdje se štite kriminalci, a ubijaju djeca. Pozvali su ga da dođe i razgovara s njima, a ne s osobama koje su i sami saučesnici u ubistvu mladog nevinog života.

"Poručili su nam da će nas ukloniti nakon izbora, a mi samo želimo vladavinu prava i zakona. Sad smo trenutno daleko od toga. Pomozite obespravljenim i poniženim građanima RS. Pomozite nam da i mi živimo u tako uređenoj zemlji poput Rusije", navodi se, između ostalog u pismu.

Osudili su i to što je osveštavanje srpsko-ruskog hrama predvodio penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda koje su optuživali za pedofiliju.

Okupljeni građani Banje Luke ponovo su uzvikivali "Ko je ubio Davida?", "Ubice" i "Pravda". Poručili su da su tu zbog sve djece, njihovih života i budućnosti.

Iz MUP-a RS je danas saopćeno kako će protiv svih učesnika navedenog okupljanja, za koje se utvrdi da su postupali suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, nadležnom sudu, biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. 

"Okupljanje građana organizovano je na prostoru koje nije određeno odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova niti je održavanje javnog skupa prijavljeno u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Davor Dragičević je poručio kako neće platiti niti jednu kaznu jer su stajali mirno i dostojanstveno, dok je MUP RS majke, djecu i građane dočekao s dugim cijevima.

Reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je kazao kako ovi protesti imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske i da je u to direktno umiješana ambasadorica SAD-a u BiH Moureen Cormack.

Okupljeni su i nakon skupa ostali na Trgu uzvikujući parole, dok im vozači daju podršku trubeći.