Drama u Sanskom Mostu: Komunalci uz asistenciju policije uklonili put

ć

Prava drama jučer se odvijala u naselju Alagića polje u Sanskom Mostu, gdje su radnici Javnog komunalnog preduzeća “Sana”, po nalogu Općinske inspekcije i uz asistenciju pripadnika policije, uklonili prilazni priključni put, za koji mještanin Fikret Agić tvrdi da je njegovo vlasništvo i koji s ove saobraćajnice vodi direktno do njegove kuće.

U prošlosti je bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja da se ovo uradi, jer se Agić tome protivio i sprečavao prilazak mašina, ali je to sada učinjeno, a njega je naposlijetku privela policija.

“Ovaj prilazni put je sagrađen prije četrdeset godina i nikome ne smeta. Kada je riječ o zakonskim pravilima, ukoliko ja raspolažem njime dvadeset godina, a to jeste tako, stičem i pravo vlasništva nad njim. Oni moraju najprije sudskim putem dokazati da nije tako, odnosno moraju me tužiti na sudu”, tvrdi Agić.

U općinskoj inspekciji Sanski Most, međutim, tvrde potpuno suprotno. Kažu kako postoje dvije sudske presude u njihovu korist i da se radi o javnoj površini koju niko ne može prisvojiti.

“Uređenjem ove saobraćajnice, koja je gradska zaobilaznica, mi smo pristupili i uređenju pojasa oko puta, pa smo naložili svim vlasnicima kuća, koji su izgradili bespravne prilaze do svojih objekata, da ih uklone. Svi su to uradili, osim jednoga. Agić je dva puta izgubio sudske presude kojima je pokušavao dokazati vlasništvo nad putem”, kaže Elvis Pašić, šef pomenute inspekcije.

Dodaje kako postoje drugi prilazni putevi kojima vlasnik može doći do svoga objekta, te ističe kako će putni pojas biti zasađen drvoredom. Naposlijetku, komunalni radnici su danas mehanizacijom uklonili sporni prilazni put, ali Agić ne odustaje od borbe i kaže da će pravdu, ukoliko bude potrebno, tražiti i pred međunarodnim sudovima za ljudska prava.