Drama u Sloveniji: Speleolog se okliznuo i upao u pećinu na dubinu od 150 metara

.
Prema posljednjim informacijama, speleolog je povrijedio zglob i rebra, usljed čega otežano diše

U pećini Jelen brdo u Sloveniji u toku je spašavanje speleologa koji se jučer okliznuo na dubini od oko 150 metara i pritom se povrijedio, prenose danas slovenački mediji.

 

 

 

Akcija spašavanja je odložena, jer je spašavanje moralo biti prekinuto zbog pogoršanja zdravstvenog stanja povrijeđenog. 

Stanje povrijeđenog se pogoršalo

Pećinski spasilac i vođa intervencije Damijan Šinigoj rekao je za sajt 24ur.com da je spašavanje još u toku.

- Stanje povrijeđenog se pogoršalo - rekao je Valter Zakrajšek, koji je ujutru, oko 8 sati, preuzeo vođenje akcije spašavanja.

On je dodao da će zbog toga spašavanje speleologa biti odloženo, u najboljem slučaju on će biti izvučen iz pećine do večeri.

Prema posljednjim informacijama, speleolog je povrijedio zglob i rebra, usljed čega otežano diše.

 

Moguće je da će morati da se upotrebi eksploziv kako bi speleolog mogao da bude izvučen na površinu.

Nesreća se dogodila jučer popodne u pećini na Jelen Brdu gdje je boravila grupa speleologa, kada se jedan od njih okliznuo i pao sa visine od šest metara i udario u rebra.

Jaki udarci i prisutni bolovi

Doktor je već noćas uspio da dođe do povrijeđenog speleologa i prati njegovo stanje tokom spašavanja.

On je preko noći potvrdio da nema ozbiljnijih povreda, ali da speleolog ne može da se penje zbog jakog udarca i prisutnih bolova, prenosi N1 Slovenija.

Doktor je već noćas uspio da dođe do povrijeđenog speleologa i pomno prati njegovo stanje tokom spašavanja. On je preko noći potvrdio da nema ozbiljnijih povreda, ali da speleolog ne može da se penje zbog jakog udarca i prisutnih bolova.

Neposredno poslije pada, speleologa je zbrinula grupa sa kojom se spustio niz pećinu. Već u srijedu uveče ekipa za snabdijevanje speleologa sišla je do povrijeđenog, uredila mu bivak i donjiela ćebad za grijanje, toplu hranu i vodu, rekao je Šinigoj za N1.

Policijska uprava (PU) Ljubljana je o incidentu obaviještena jučer oko 18 sati. Oni su potvrdili da povrijeđeni nije životno ugrožen.

 

Foto:Facebook