Draško Stanivuković "hapsi" Banjalučane koji traže zakon o zabrani slobode kretanja

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković pokrenuo je na Trgu Krajine u Banjoj Luci akciju "hapšenja" građana koji, kako je kazao, osjećaju da su im ruke vezane i koji smatraju da su nemoćni u ostvarivanju svojih prava.

Akcija je izazvala pažnju građana koji su potpisali peticiju za usvajanje novog zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja, a potom im je Stanivuković stavio lisice na ruke, pipe Klix.

"Predložit ćemo zakon da se nosioci vlasti balzamuju poput faraona. Na ovaj način pomažemo institucijama Republike Srpske. Kada vlast svojom diktaturom dotjera do ćoška, onda se borite ironijom. S obzirom da su nam sve druge inicijative ukinuli, sada smo se odlučili za novu peticiju. Želimo reći da se ne plašimo. Provest ćemo nekoliko akcija koje će biti potpuno u službi institucija, a slobodan čovjek je na potpuno drugoj strani", kazao je Stanivuković.

On je do sada četiri puta uhapšen zbog prisustva protestima na Trgu Krajine i podršci koju pruža pokretu Pravda za Davida, a banjalučka policija je podnijela izvještaj protiv njega Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je 25. decembra prošle godine oštetio službeno vozilo MUP-a RS.

Stanivuković je dobio dozvolu za večerašnju akciju, a pozvao je građane koji misle da više nemaju pravo na slobodu mišljenja, pravo na rad, na liječenje, na doprinose koji im se ne uplaćuju, pravo na ostvarivanje istine i pravde u svakom smislu, da dođu i potpišu peticiju za uvođenje, kako kaže, zakona koji nemaju, ali koji važi u praksi.