Druga godišnjica smrti Nijaza Miljkovića: Živio je za svoju Krajinu, za svoju Bosnu!

Nijaz Miljković
Prošle su dvije godine od iznenada smrti Nijaza Miljkovića.

 

Krajišnici se sjećaju čovjeka koji se u najtežim ratnim godinama među prvima suprotstavio Fikretu Abdiću i njegovom udaru na državu kroz neustavno proglašenje tzv. Autonomne pokrajine ‘Zapadna Bosna’. Bio je na čelu brigade čiji su pripadnici imali upravo najveće okršaje na kladuškom ratištu.

Kada je ratne 1993. godine Fikret Abdić proglasio neustavnu i antidržavnu tvorevinu, Nijaz Miljković nije imao dilemu. Znao je da se radi o izdaji i udaru na državu od strane čovjeka, koji će kasnije biti osuđen za ratne zločine.

U to vrijeme obnašao je funkciju komandanta 521. kladuške brigade, a nakon uspostavljanja tzv. ‘autonomije’, sa borcima koji su poput njega prozreli namjere Abdića, prelazi na teritoriju pod kontrolom legalnih organa države.

U miru, vodio je politiku pomirenja, najviše među građanima Kladuše. Dobitnik je najvišeg ratnog priznanja. Njegovi saborci i porodica danas su obišli mezar majora Miljkovića, a gdje bi uskoro trebalo biti izgrađeno Turbe legendarnom i proslavljenom krajiškom ratniku i velikom čovjeku.