Drugi put: U BiH život teče normalno, rade restorani, kafići, organiziraju se svadbe

BiH
Svjedoci smo da su mnoge europske zemlje uvele lockdown, a među njima i Austrija i Hrvatska. Međutim, Bosna i Hercegovina se odlučila ići drugim putem te u našoj državi nema lockdowna.

 

Kafići, restorani, shopping centri sve je otvoreno, život teče najnormalnije, korone gotovo kao i da nema. Svadbe se organiziraju, različita slavlja također. Ovih dana svjedočimo da su BiH skijališta puna gostiju. Mnogo je gostiju iz susjednih zemalja, a najviše iz Hrvatske i Srbije koji su odlučili svoje zimske odmore provesti na bosanskohercegovačkim planinama. Uz sve to, broj zaraženih koronavirusom u stalnom je padu. 

Tako je bilo i za vrijeme ljetne sezone, dok su zemlje u okruženju zatvarale svoje granice, jedini BiH grad na moru, Neum bilježio je odlične rezultate. Tako se u Neumu moglo vidjeti mnogo registracijskih pločica iz susjedne Srbije što prijašnjih godina nije bio slučaj.

Baš kao i u to ljetno vrijeme, turistički djelatnici i u zimsko vrijeme ostvaruju odlične rezultate. Tako su Hrvati austrijska skijališta zamijenili onima na Blidinju, Kupresu, Vlašiću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu.

Kafići i restorani su puni, a masku gotovo nitko da i ne nosi. Socijalnu distancu je gotovo nemoguće održavati. Jedina mjera koje je na snazi u BiH je policijski sat koji je na snazi od 23 do šest sati.

Mnogi stručnjaci u posljednje vrijeme govore kako lockdown nije rješenje, a to se vidi i na slučaju BiH. Sami liječnici se čude opadanju broja zaraženih osoba.