Dudaković i drugi: Kako je vođena istraga i hoće li tužiteljica kao i Tegeltija slijediti Dodika?

atif
Pred Sudom BiH sutra se nastavlja suđenje general Atifu Dudakoviću i drugima. Podsjećamo, na posljednjem ročištu saslušan je, ali samo od strane Tužilaštva Enver Hadžihasanović, general u penziji i načelnik Štaba u Generalštabu ARBiH.

Unakrsno će biti saslušan sutra 24. februara. Naime, odbrani nisu dostavljeni dokumenti koji su korišteni tokom istrage. Ifet Feraget, advokat kazao je da je riječ o nečemu što će biti generalno problem čitavog ovog postupka.

„To je obaveza Tužilaštva da u skladu s tzv. načelom istine s jednakom pažnjom utvrđuje, kako one okolnosti koje idu na teret, tako i one okolnosti koje idu u korist optuženih lica. U ovom predmetu na više primjera smo se mogli uvjeriti da Tužilaštvo nije postupalo na taj način.

To sada ima štetne implikacije na odbranu, narušava se ta ravnoteža jednakosti stranaka. Prvenstveno odbrana prilikom ispitivanja prvog svjedoka Envera Hadžihasanovića nije dobila dokaze koji su korišteni u istrazi prilikom njegovog ispitivanja i na moj prijedlog Vijeće je odložilo njegovo unakrsno ispitivanje za sljedeći put. Odbrana preuzima teret dokaza, da pribavlja one dokaze koje je bilo dužno pribaviti Tužilaštvo. To je problem, a još veći je što sam prije dva i po mjeseca izvršio uvid u spis, a tužiteljica uporno polemizira s predsjednicom Vijeća i hoće da kaže da sam ja u obavezi da popisujem dokumente. Ja imam pravo da mi se dostavi kompletan tužilački spis, jer sam izvršio uvid“, kazao je Feraget nakon prošlog ročišta.

Inače, operaciju Sana ’95 je legalno Predsjedništvo BiH u višenacionalnom sastavu odobrilo i naredilo s ciljem oslobađanja teritorije Republike BiH od strane pobunjenih Srba, snaga iz Srbije.

No, danas se sudi jedino pripadnicima koji su jedini izvršavali naredbe legalne vlasti tadašnje Republike BiH.

Kako se može čuti da nije oslobođena ta teritorija bilo bi upitno postojanje BiH, pa se postavlja pitanje gdje bi današnji tužioci radili. također se još uvijek ne zna kakve će implikacije po rad Tužilaštva BiH imati odluka NSRS da se blokira rad u državnim institucijama. Također, odlazak Milana Tegeltije na politički skup u RS na poziv Milorada Dodika mogao bi utjecati na rad tužioca. Podsjećamo, tužiteljica u ovom procesu je Vedrana Mijović, inače kćerka bivšeg parlamentarca SNSD-a Slavka Jovičića – Slavuja.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.