Duga je lista bezakonja koja izjeda BH društvo a najviše obične građane

PAre
- Zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih, mito i korupcija...Premalo povjerenja u institucije i strah od etiketiranja nakon javnog govora o korupciji... svakodnevno se s tim suočavaju građani BiH, koji nisu dovoljno ohrabreni da se bore...

BIH, 01. maja -  Sve su to potvrdili na održanom javnom forumu u sklopu projekta „Transparentno javno zapošljavanje - Javni interes u borbi protiv korupcije u BiH". Realizuje ga  Helsinški odbor za ljudska prava u BiH u okviru programa  „Aktivni građani u borbi protiv korupcije“, a uz podršku USAID- a i CCI. Okuplja građane iz više kantona radi iznošenja svojih iskustava i pronalaska načina za borbu protiv korupcije.

Prema izvještaju Evropske komisije BiH je prepoznata kao država u kojoj je korupcija široko rasprostranjena. Vjeran primjer tome su bh građani kojima korupcija otežava život, ali oni biraju da radije o tome šute.  Motivisati ih da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije pokušava Helsinški odbor za ljudska prava u BiH. Osluškuju svakodnevna iskustva građana koji su važan resurs u borbi protiv korupcije.

Utisak je to većine građana koji su učestvovali u javnom forumu iznoseći svoja lična iskustva o netransparentnom zapošljavanju,  o zapošljavanju podobnih a ne sposobnih , ali i osuđenih rukovodilaca javnih preduzeća koji i dalje obnašaju funkcije.

Trgovina uticajem,  zloupotreba položaja i ovlasti, javnih resursa, duga je lista bezakonja koja izjeda bh društvo a najviše obične građane koji su ponekad primorani davati mito kako bi dobili posao. U USK, ni to nije rijetka pojava.  Svoje stavove o tome podijelili su jedni sa drugima. 

Helsinški odbor za ljudska prava u BiH, sarađuju sa javnim ustanovama i preduzećima, ali i nevladinim organizacijama. U  sklopu javnog foruma bila je to organizacija Glas žene koja mobiliše lokalne građanske grupe u Bihaću da se uključe u proces borbe protiv korupcije.