Đukanović se sastao s Varheljijem: Crnoj Gori je mjesto u ujedinjenoj i modernoj Evropi 21. vijeka

Milo Đukanović i Oliver V.
Đukanović je istakao zadovoljstvo novim geostrateškim pristupom EK

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je danas radni ručak za komesara za proširenje EU Olivera Varheljija (Varhelyi).

- Đukanović je izrazio zadovoljstvo posjetom komesara Varheljija nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove Evropske komisije, kao znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva ZB biti izglednija i dostižna, što potvrđuju i prve izjave komesara i čelnika EK - saopćeno je iz Đukanovićevog kabineta.

On je podsjetio na čvrstu opredijeljenost Crne Gore za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje ZB, uz dosljedno provođenje reformi i poštivanje pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

 

 

Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja naslijeđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, Đukanović ističe da ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rješavamo u svrhu emancipacije i u skladu s demokratskim standardima Evrope, vodeći računa o osnovnoj preokupaciji, višem ekonomskom standardu. On je iskazao uvjerenje da je mjesto Crne Gore u Evropi i da visoko dostignutim nivoom ekonomskih i demokratskih standarda budemo dio ujedinjene i moderne Evrope 21. vijeka. 

Crna Gora će u tom smislu biti veoma odgovoran partner na ZB i posvećeni promoter evropskih vrijednosti u regionu, kazao je on. 

- Potvrda tome je i poziv na dijalog svim relevantnim društvenim činiocima radi poticaja i mobilizacije cijelog društva da kroz kvalitetan proces, a ne prečicama, dođemo do članstva koje će biti zasluženo - navodi se u saopćenju.

Komesar Varhelji, kako se navodi, potvrdio je da će nova komisija biti prije svega geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

- Zapadni Balkan u tom će smislu biti neka vrsta testa, kazao je Varhelji, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička komisija, kazao je on. Na toj liniji, najavio je pojačano prisustvo, utjecaj, saradnju i podršku razvoju zemljama zapadnog Balkana u procesu proširenja. Uz ocjenu da je bilo izvjesnog zamora od proširenja, poručio je da će upravo proširenje biti prioritet ovog rukovodstva, a njegov lično postavljen zadatak da barem jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne komisije. Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024., kazao je Varhelji. Uz poruku da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu, ukazao je na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagiranje. Neophodno je da svi akteri u društvu postignu minimum nacionalnog kompromisa u pogledu reformi koje su neophodne za dostizanje članstva, a punopravno članstvo je jedino što se nudi i tu promjena nije bilo - piše u saopćenju.

Đukanović je istakao zadovoljstvo novim geostrateškim pristupom EK, jer je to, kako se navodi, ono na čemu je insistirao u svim razgovorima s evropskim zvaničnicima u prethodnom periodu.

On je pozdravio napore za konsolidacijom Evrope, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da "nas ohrabruje ambicija nove komisije i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego što postanu članice, budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Evrope".

Sagovornici su tokom radnog ručka, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ukazali na značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja, kao uvjeta za evropski put i punu stabilnost.

- U pogledu aktuelne situacije u vezi s nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, EU i EK nisu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, poruka je komesara Varheljija, uz savjet da se do rješenja pokuša doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama - piše u saopćenju.