Duraković: Moja kandidatura ne smije biti razlog za podjelu

"Zajedno za BiH" je politički blok koji je okupio 10 probosanskih stranaka u RS-u. Oni će zajedno nastupiti na predstojećim opštim izborima u BiH. Bloku pripada i pokret "Odgovor" čiji je osnivač nekadašnji načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković. Duraković je u emisiji Dan uživo objasnio ko čini blok, kako će djelovati i koji su mu ciljevi.

Duraković je današnji sastanak deset političkih stranaka u Srebrenici okarakterisao kao historijskim jer se činilo da se on ne može desiti.

"Postoji zrelost političkih subjekata, njih deset, koji su se okupili oko ovog bloka. Bili smo pesimisti da će uopšte doći do stvaranja bloka. Međutim, sastanci u Doboju, Banja Luci i danas u Srebrenici su nas razuvjerili. Spoznali smo značaj da zajednički nastupimo na izborima. Neophodno je da se krene u stvaranju politike koja će se suprotstaviti vlasti, ali i dijelom opoziciji koja mora biti svjesna da u RS-u ne žive samo Srbi", kaže Duraković.

"Zajedno za BiH" će imati jednake političke ambicije odnosno principe prije i poslije izbora, tvrdi Duraković. Za njega to znači da blok treba zastupati opšte, a ne pojedinačne interese.

"Imat ćemo dogovorene političke principe kako nastupati prije, ali i poslije izbora. Vrlo je važno kako će se naša koalicija ponašati nakon izbora. Važno je da budemo relevantan politički subjekt nakon izbora i da pojedinci ne odu u nekom pogrešnom smjeru, slijedeći lične interese. Nije nam cilj da se samo izborimo za pozicije, već da kroz te pozicije radimo za opšte dobro", rekao je Duraković u odgovoru na pitanje koje su ambicije formiranog bloka.

Imajući u obzir matematički princip tj. koliko je potencijalnih glasača probosanskih političkih stranaka, dogovoreno je da blok ima zajedničku listu, objašnjava Duraković. Tvrdi da je to dogovoreno na današnjem sastanku.

"Zajednička lista je ključna. Slijedeći matematiku, shvatili smo da najviše glasova možemo dobiti ako budemo imali zajedničku listu. To je princip koji smo usaglasili. Zaista ćemo zajednički nastupiti na izborima. Sva ostala otvorena pitanja ćemo usaglašavati, već na narednom sastanku koji bi trebao biti održan u Prijedoru. Zaista je važno da imamo zajedničku listu, i to smo postigli na neki način", uvjeren je Duraković.

On je nešto ranije istakao kandidaturu za potpredsjednika RS-a. Ipak, mišljenja je da ako ga ne podrže ostali subjekti iz koalicije "Zajedno za BiH", to ne smije biti tačka razdora u koaliciji:

"Ne znam da li ćemo imati zajedničke kandidate za potpredsjednike RS-a koji bi prema Ustavu trebali biti iz bošnjačkog i srpskog naroda. Ako ne budemo imali zajedničke kandidate, ne treba ni insistirati na tome. Dakle, to ne bi trebao biti predmet podjela u našoj političkoj opciji. Ja sam svoju kandidaturu najavio mnogo ranije. Pregovori s ostalim akterima su počeli nakon što sam obznanio kandidaturu. Pokret "Odgovor" će imati svoje kandidate koji će biti konkurentni na izborima. S ostalim političkim strankama želimo imati civiliziran dijalog".

Zaštita temeljnih ljudskih prava Bošnjaka i Hrvata kao povratničkih zajednica, kao i drugih ugroženih zajednica će biti zahtjev koalicije "Zajedno za BiH" prema SNSD-u odnosno SDS-u.

"Naši glavni zahtjevi se tiču Bošnjaka i Hrvata, ali i drugih građana koji su ugroženi. Trenutno se suočavamo s nizom problema,  kršenjem temeljnih ljudskih prava kao što su pravo na jezik, zapošljavanje u javnim institucijama, raspodijela budžetskog novca, itd. Niz je pitanja na kojima ćemo insistirati. Razgovarat ćemo sa svima i zajednički ćemo se usaglasiti koga ćemo podržati, SNSD ili SDS", mišljenja je Duraković.

Predsjednik pokreta "Odogovor" kaže da postoji minimum ispod kojeg koalicija "Zajedno za BiH" neće ići, a on se tiče poboljšanja političkog statusa Bošnjaka i Hrvata u RS-u.

"Minimum je zastupljenost povratnika u zajednicama gdje su manjina. Predložit ćemo da povratničke zajednice imaju bar jedno odborničko mjesto u lokalnim zajednicama, kao i da postoji mogućnost da budu predstavljene u Domu naroda Parlamenta BiH. Radit ćemo na zajedničkom dokumentu koji će nam biti smjernica šta želimo promijeniti".

Za Durakovića su dobro došli svi oni politički subjekti koji se žele pridružiti koaliciji "Zajedno za BiH". Međutim, misli da bi bilo dobro kada bi postojao zajednički kandidat za ključne pozicije u RS-u:

"U pokretu smo kreirali temelji dokument oko kojeg smo se okupili. Danas je on prihvaćen uz određene izmjene. Želimo imati jasan program. Trenutno ne vidim suprotnu političku viziju u odnosu na našu. Nastojat ćemo da predložimo kandidate koji su konkurentni, koji mogu dobiti glasove, koji su kvalitetni. Dobro bi bilo da se usaglasimo oko zajedničkih kandidata za ključne pozicije. Ali time ne smijemo uslovljavati opstojnost bloka. Očekujemo da nam se pridruže još neki politički subjekti. Ali ne želimo potcijeniti i konkurenciju", zaključuje Duraković.