Dušanka Majkić: BiH nije sigurna zemlja zbog velike količine nestabilne municije

Zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić izjavila je da BiH još nije sigurna zemlja zbog velike količine uskladištene nestabilne municije, a realizacija projekta njenog uništavanja "Explode+" znatno će doprinijeti poboljšanju situacije, ne samo u BiH, nego i u regionu.

"Projekat Explode započet je 2014. godine, s ciljem uništavanja minsko-eskplozivnih sredstava i unapređenja cjelokupnog sigurnosnog okruženja građana u BiH. Zamišljen je veoma ambiciozno i finansirale su ga mnoge zemlje, prvenstveno članice EU, ali su se pridužile i mnoge druge", podsjetila je Majkić. 

Ona je rekla da su projekat "Explode+ sprovodili Ministarstvo odbrane i UNDP, te da je do sada uništeno više od 1.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Majkić je pojasnila da je u planu realizacija druge faze projekta koja predviđa uništavanja još 4.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te da se za tu namjenu sada dodatno prikupljaju sredstva. 

"Nemam preciznu informaciju, ali pretpostavljam da je iz tog razloga i donacija Saudijske Arabije", rekla je Majkić. 

U Sarajevu su 4. jula rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanuglu i ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah Mominah potpisali Ugovor o donaciji vrijedan dva miliona dolara za završetak infrastrukturnih radova radi unapređenja na lokacijama skladištenja municije "Kula" u Mrkonjić Gradu i naoružanja "Teufik Buza Tufo" u Visokom. 

Sredstva koja je obezbijedila Saudijska Arabija za nastavak finansiranja projekta "Explode+" omogućit će sprovođenje neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na ovim lokacijama, te doprinijeti ukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnosti upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. 

Projekat "Explode+", kao multidonorsku platformu, sprovode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP uz podršku Njemačke, Holandije, Norveške, SAD, Saudijske Arabije i Eufora. 

"Explode+" je nastavak projekta "Explode" koji finansira EU od 2013. godine.