Dva krivična djela i narušavanje javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

asd
U posljednjem izvještajnom periodu Policijska stanica Velika Kladuša zabilježila je dva krivična djela i jedno narušavanje javnog reda i mira. U oblasti sigurnosti u saobraćaju nije bilo prijava.

Vatrogasna jedinica nije intervenisala, saznaje RVK od dežurnog Kapića.

Hitna služba velikokladuškog Doma zdravlja pomoć je pružila za 31 pacijenta. Dežurni ljekari Valbona Mahmutović i Mustafa Hodžić jedno lice uputili su na dalje liječenje.

U COVID ambulantu Doma zdravlja javilo se 18 pacijenata sa sumnjom na virusno oboljenje.

Prema informacijama iz „Elektrodistribucije“, isporuka električne energije jutros je uredna.

Vodosnabdijevanje stanovništva odvija se normalnim tokom.

Planiranom dinamikom teku i odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće.

”Veterinarska stanica” Velika Kladuša nastavlja sa akcijom cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2021. godinu. Za danas je planirano cijepljenje prema sljedećem rasporedu:

08:00h Marjanovac, kod škole

09:00h Mala Kladuša, kod Doma

10:00h Grahovo, kod škole

10:30h Polje – Trn, kod Žalića mosta

11:00h Polje, kod Žute džamije

12:00h Nepeke, kod Asima Karajića.

Za sve vlasnike pasa i mačaka koji se odazovu javnom pozivu i dovedu životinju na punkt cijepljenja ili u Veterinarsku stanicu predviđena je akcijska cijena sa sniženjem od 25% za preventivno cijepljenje protiv bjesnila i iznosi 15 KM. Akcijska cijena vrijedi za sve vlasnike životinja do 08. oktobra.

Stanje na bh. putevima;

Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina iz BIHAMK-a upozoravaju na mjestimično mokar kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama i vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle ili niske oblačnosti. Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno nema dužih zadržavanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros je slabija frekvencija vozila.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše u centralnim i istočnim područjima Bosne, a u drugoj polovini dana kratkotrajan lokalni pljusak u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

Biometeorološke prilike biće povoljnije u odnosu na protekli dan. Stabilnije vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije. Obzirom da će jutro biti svježe, poželjno je posvetiti nešto više pažnje prikladnom odijevanju. Sa dužim sunčanim intervalima, opća slika će biti ljepša u Hercegovini, dok bi u Bosni povećana naoblaka i slabije padavine, mogli povremeno remetiti ugođaj, izraženije tokom prijepodneva. Tegobe kod osjetljivih osoba ne bi trebale biti suviše jake i sa noćnim satima dodatno će se umanjiti.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja” – tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom. U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. septembar svake godine, dan je na koji udruženja oboljelih, članova njihovih porodica i zdravstvene organizacije širom svijeta koncentriraju svoje napore na podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti i demenciji. Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije, grupe poremećaja koji narušava mentalno funkcioniranje. Demencija je jedno od najbrže rastućih zdravstvenih pitanja širom svijeta, a sa starenjem stanovništva očekuje se da će se slučajevi utrostručiti u narednih 30 godina. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da 47,5 miliona ljudi širom svijeta živi s demencijom. Alzheimerova bolest odgovorna je za oko 50 do 70 posto svih slučajeva demencije.