Dvije saobraćajke i 36 pacijenata u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši

321
– Velikokladuški vatrogasci bilježe tri izlaska na teren u protekla 24h. Prema riječima dežurnog Grahovića, prva intervencija je zabilježena u Orčevoj luci gdje se radilo o šumskom požaru. Intervencija je trajala od 16.37h do 17.48h. U drugoj intervenciji, od 17.51h do 18.15h, radilo se o zapaljenju niskog raslinja prema zaobilaznici. Samozapaljenje vozila u vožnji u Vrnogračkoj ulici bilo je povod za treću intervenciju koja je trajala od 21.33h do 22.20h.

– Dvije saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Krivičnih djela nema prijavljenih. Javni red i mir nije narušavan.

– 36 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurni doktori bili su Mustafa Hodžić i Amra Zulić. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

– Covid ambulanti velikokladuškog Doma zdravlja javila su se 24 pacijenta. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

– Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je stabilno.

– Isporuka električne energije je uredna, informišu nas iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

– Sistematski pregledi djece polaznika u prvi razred 2022/2023. školske godine, koja su rođena 2016. godine počinju danas. Za pregled je neophodno rezervisati termin na broj telefona Doma zdravlja Velika Kladuša 037 316 194 svakim radnim danom od 8-10h.

 

– Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti kako bi se senziblizirala javnost o problemima malih pacijenata i njihovih porodica.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 15. februar:

– Na putevima u našoj zemlji saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na putu Kupres-Šuica, te na pojedinim dionicama uz rijeku Lašvu. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je zimska oprema i zakonski obavezna.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

– Danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne, kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Krajem dana padavine i u Krajini, a tokom noći u većem dijelu naše zemlje. U planinski područjima sa susnježicom i slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren na momente i pojačan južnog i jugozapadnog smjera. Dnevna od 7 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 17 stepeni.

– Uz nepovoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti slabijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Opća slika će biti lošija u Hercegovini, Krajini i jugozapadnoj Bosni, sa noćnim satima će se pogoršati u cijeloj zemlji. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, malaksalosti, problemi sa snom. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.