Dvije saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši

.

Zdravstvenu pomoć u Hitnoj službi DZ Velika Kladuša u proteklom periodu potražilo je 65 pacijenata. Dežurni doktori bili su Abdullah Fazlić i Arnela Čokić koji su na dalje liječenje u KB Bihać uputili jednog pacijenta.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirali su jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, dva krivična djela i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

Velikokladuški vatrogasci nisu imali intervencija.

Kako nas jutros informišu iz Elektrodistribucije, PJ Velika Kladuša, bez problema u snabdijevanju električnom energijom.

Vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Savu, Drinu i Spreču, kao i preko prevoja Mlinište (Glamoč-Mrkonjić Grad). Iz BIHAMK-a upozoravaju i na učestale odrone i savjetuju oprezniju vožnju. Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana slaba kiša ili lokalni pljusak se prognoziraju uglavnom na području Krajine i jugozapadu Bosne, a rijeđe u centralnim područjima i Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C.

Uz stabilnije vremenske prilike, porast temperatura i kraće sunčane intervale, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti jačih tegoba vezanih uz njihove bolesti. Mjestimične padavine u poslijepodnevnim satima, izraženije na zapadu zemlje, mogle bi u manjoj mjeri kvariti ugođaj. Preporučljivo je dan provesti na otvorenom, pri tome se slojevito odjenuti.

Predstavnici Ujedinjenih naroda 20. maj proglasili su Svjetskim danom pčela i tako naglasili važnost pčela i sistema oprašivanja za ekosistem. Važnost pčela ogleda se kroz sistem oprašivanja za oko 75% prehrambenih proizvoda što jasno ukazuje da poljoprivreda uveliko zavisi upravo o pčelama.