Dvije Ukrajinke pronalazile djevojke na internetu i dovodile ih u Mostar da se prostituišu

.
Nakon ispitivanja dvije Ukrajinke koje su uhapšene u Mostaru zbog sumnje da su djevojke navodile na prostituciju, zatražen je njihov pritvor, a Tužilaštvo BiH je otkrilo da su do djevojaka dolazile na internetu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osumnjičene osobe.  

 

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene Asmih Zhdanova zv. Asja, rođena 1961. godine u mjestu Erevan, Armenija, državljanka Ukrajine, i Natalia Nachinkin, rođena 1989. godine u mjestu Kjačiu, državljanka Ukrajine.

 

Mjera pritvora prema osumnjičenim predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koje su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su počinile krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju.

Navedene osobe lišene su slobode u jučerašnjoj akciji, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH na području Mostara. Na osnovu rezultata istrage, osumnjičene se terete da su stupale u kontakt sa djevojkama sa područja Ukrajine, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodile, nagovarale i podsticale na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirale pružanje istih u jednom hotelu na području Mostara.  

 

Prema prikupljenim podacima, osumnjičene su uspostavljale kontakte na internet stranicama javljajući se na oglase, te dogovarale datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.