fbpx Dvojica mladića porijeklom iz Čečenije optuženi za terorizam u Austriji

Dvojica mladića porijeklom iz Čečenije optuženi za terorizam u Austriji

Home

Dvojica mladića porijeklom iz Čečenije optuženi za terorizam u Austriji


Dvojica mladića u Austriji su optuženi da su planirali teroristički napad na policiju po naredbi čečenskog ogranka ISIL-a.

Porijeklom iz Čečenije, 19-godišnjak i 22-godišnjak koji žive u Austriji od djetinjstva, su namjeravali napasti policijsku stanicu.

Optuženi su se pojavili prvi put pred sudom. Policija je otkrila zavjeru putem internetske komunikacije jednog od optuženih s muškarcem iz Njemačke koji je ranije uhapšen zbog učešća u pripremi terorističkog napada.

Kako navode austrijske agencije, čečenski član ISIL-a, poznat kao Abu Nuh (Abu Nuuh),  davao je instrukcije jednom od uhapšenih kako da ubije policajce. Planirali su da opljačkaju prodavnicu oružja u Sankt Poeltenu, pa to oružje iskoriste u napadu na stanicu.

- Plan je bio da ubijamo policajce dok nas ne ubiju – rekao je stariji optuženi u iskazu policiji.

Napad nije izveden, jer su vlasti otkrile indicije i anonimno objavili informaciju. Potom su uhapšeni i priznali su pripremu, no kasnije su promijenili iskaz, tvrdeći da nisu planirali izvršiti teroristički napad „jer nisu bili sigurni da li je to dobro“. Suđenje se održava pod snažnim mjerama sigurnosti.

(Izvor: Fena.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 13/02/2018 - 15:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top