Dvojica Srba i Turčin zajedno u Beču: Ukrali ljudima 2,5 miliona eura

Tri prevaranta koji su se predstavljali kao policajci uvjerili su više desetaka bečkih penzionera da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu od 2,5 miliona eura, objavila je policija u austrijskoj prijestonici.

Privedena trojka 

Kriminalci širom Evrope mjesecima se koriste tim lukavstvom, no trojica muškaraca privedenih u Austriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se, radili su nezavisno od mreže iz drugih država, rekao je portparol policije za njemačku agenciju DPA. 

Od novembra su trojica muškaraca telefonski pozivala penzionere i predstavljala se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale.

Nisu svi penzioneri nasjeli

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipuliranim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133. Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, drugi bi već bio na vratima s lažnom policijskom značkom, spreman da preuzme novac.

Policija je objavila da ipak nisu svi penzioneri nasjeli. Od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva. Jedan od dvojice Srba priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se šutnjom, prenosi Avaz.