Džaferović: Asimetrija je opasna, svi članovi Predsjedništva BiH moraju imati isti legitimitet

asd
Nakon sastanka s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odbio je i pomisao na bilo kakvo asimetrično rješenje kod promjena Izbornog zakona.

On je kazao da je od neobične važnosti sinhronizirano djelovanje SAD-a i EU.

"Oni će se vratiti u septembru, meni je drago da je tako i da posreduju u rješavanju važnih problema. Bilo kakva asimetrična rješenja za mene nisu prihvatljiva, ona su opasna jer daju različiti legitimitet, time i snagu. Sva tri člana Predsjedništva moraju imati isti legitimitet", kazao je on

Predsjedništvo BiH predstavlja suvereniteti i legitimitet države, dodao je te kazao da ne želi da se u budućnosti razgovora o sličnim rješenjima.

"Jako je bitno da radi parlamantarna grupa te da se gradi neko rješenje koje će osigurati da volja građana bude predstavljena u izbornim rezultatima. Odluke Suda za ljudska prava je jednostavno ispuniti, samo treba etničke nazive izbrisati. Nakon toga su se pojavili politički zahtjevi HDZ-a", naveo je Džaferović.

On je kazao kako traži da se ukine asimetrija i uspostavi simetrija između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda u RS-u jer Bošnjacima zbog nemogućnosti Bošnjaka da u tom entitetu povuku zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.