Džaferović: Dodikovi stavovi u Rusiji nisu zvanični stavovi Bosne i Hercegovine

Šefik Džaferović je prokomentirao posjetu Milorada Dodika Rusiji i naglasio da stavovi koje je iznio ne predstavljaju zvanične stavove Predsjedništva BiH.

- Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje - kaže se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o "gasifikaciji RS" ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, stoji u saopćenju, prenosi Dnevni avaz.

- Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom - poručio je Džaferović.

Izvor: