Džaferović: Izbori u BiH će biti održani onako kako je propisano

asdf

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u četvrtak u Sarajevu izjavio je kako će izbori u Bosni i Hercegovini biti održani, te pozvao nadležne da osiguraju sredstva za njihovo finansiranje, javlja AA.

Džaferović je komentarisao raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini planirane za 2. oktobar te reakcije koje su uslijedile, uključujući i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Čović je, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala opće izbore, međunarodnoj zajednici uputio pismo.

”Savjetujem našim susjedima, pa i Republici Hrvatskoj da oni puste Bosnu i Hercegovinu na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da treba da uređujemo. Mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imaju obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekao je Džaferović.

Smatra kako je potrebno graditi dobre odnose sa susjedima.

”Nećemo poduzeti nijedan korak kojim bismo dalje pogoršavali ovu situaciju. Ja pozivam i naše susjede da se ponašaju na takav način. Ovo što se radi je ustvari uplitanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Izbori u Bosni i Hercegovini će biti održani onako kako je propisano, ima zakon koji važi, po važećem izbornom zakonu i ja pozivam sve političke subjekte koji žele da učestvuju u kampanji, da se okrenu tom izbornom procesu koji je praktično jučer objavom izbora od strane Centralne izborne komisije otpočeo“, rekao je Džaferović.

Pozvao je i sve one koji su dužni da osiguraju sredstva za finansiranje izbora da to odmah urade te sve one koji su najavljivali eventualne bojkote i blokade da od toga odustanu.

”Pogotovo da odustanu od blokada jer svako ko bude na bilo koji način blokirao izborni proces podliježe odgovornosti po Krivičnom zakonu“, rekao je Džaferović.