Džaferović: Kladioničarski lobi okomio se na SDA, populisti bivšim borcima olako obećavaju novac

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na tribini SDA u Zenici večeras su govorili o rezultatima postignutim u ovom mandatu, ali i planovima sadržanim u Agendi 2026.

Kako je saopćeno iz SDA, u direktnom razgovoru sa građanima govorili su o viziji i strateškim planovima, te o nizu drugih aktuelnih političkih tema, među kojima je bio i položaj boračkih kategorija.

"Opredjeljenje SDA je jasno: boračkim kategorijama omogućiće se sva prava za koja postoje realne mogućnosti u budžetu. To smo činili i do sada i vjerovatno nema zemlje na svijetu u kojoj se više novca izdvaja za ove svrhe", kazao je Izetbegović.

Njih dvojica su na tribini naglasili da da dok traje procedura usvajanja Zakona, javljaju se brojni populisti, koji bivšim borcima olako obećavaju novac kojeg u budžetu nema, a istovremeno izbjegavaju da glasaju za to da se sredstva za boračku kategoriju namaknu oporezivanjem kladionica.

"Svjedoci ste da se kladioničarski lobi okomio na SDA, pokazujući nervozu što će uskoro morati raditi nešto što je sasvim normalno – plaćati porez. Kada smo došli sasvim blizu rješenja za Zakon o demobilisanim borcima, upravo taj kladioničarski lobi, uz pomoć nekih političara, ponovo želi kreirati haos, pa se u javnost puštaju neki falsifikovani dokumenti o tobože usvojenim zakonskim rješenjima. Cilj je jasan, ponovo borce izvesti na ulice, a sve kako na dnevni red ne bi došlo oporezivanje kladionica. Vjerujem da su demobilisani borci do sada, ipak, shvatili ko im istinski nudi provodiva i održiva rješenja, a ko im nudi šarene laže i obećava nešto što se ne može uraditi", kazao je Džaferović.

Prije tribine, Džaferović se susreo sa rukovodstvom SDA Zenica i Zeničko dobojskog-kantona.