Džaferović o izjavama Grabar-Kitarović: To ne rade ozbiljni političari

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH govorio je o izjavama predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prilikom njene posjete Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da su njene izjave u svrsi predstojeće predsjedničke kampanje.

"To je izjava data u kampanji, ona očekuje naše reakcije i želi da prisvoji jeftine političke poene. Ono što mene kao čovjeka boli je da gospođa Kitarović nije samo kandidat za predsjednika Hrvatske nego i aktuelna predsjednica Hrvatske koja je optužila čitav jedan narod da hoće da priskrbi BiH za sebe, to ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode", rekao je Džaferović, piše N1.

Grabar-Kitarović je prilikom posjete, između ostalog poručila, kako će se nastaviti boriti za prava hrvatskog naroda, prije svega ona koja im garantiraju da biraju legalne hrvatske predstavnike u institucijama.

"Retrogradne snage kojima očigledno i gospođa Kitarović pripada se zalažu za nešto drugo - teritorijalne i etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih podjela u BiH", rekao je on.

"Izborni zakon se treba promijeniti, ali se prije svega moraju ispoštovati presude Evropskog suda za ljudska prava kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu jer su danas obespravljeni oni građani koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnih naroda. To treba da bude put", dodao je kazavši da "Gospođa Kitarević se neće pitati šta ćemo raditi mi u BiH. Mi ćemo krojiti svoju sudbinu."

Džaferović je izjave hrvatske evroparlamentarke Željane Zovko ocijenio kao uobičajene:

"Što se tiče nastupa evroparlamentaraca, mi smo primijetili da se ta pozicija zloupotrebljava kada je u pitanju BiH. Mislim da su i zvaničnici Evropske unije dobrano već shvatili te stvari, da takva politika ne prolazi i ne može proći u EU."

Džaferović je istaknuo kako će izbori u Hrvatskoj proći, ali da uvijek treba govoriti hladne glave jer Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju mnoga otvorena pitanja.