Džaferović: Svi koji osporavaju genocid treba da dođu u Muzej zločina protiv čovječnosti

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio je danas postavku Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, poručivši da ona na najzorniji način govori o onome što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Jedna od misija ovoga muzeja je da se otrgne od zaborava svo zlo koje se dogodilo u periodu agresije na BiH. Ova postavka svjedoči o istini i onome što se dešavalo, a mi na istini i pravdi treba da gradimo budućnost. Svi oni koji minimiziraju, osporavaju genocid treba da dođu ovdje i još jednom pogledaju ono što sigurno znaju. A znaju dobro šta se dešavalo u BiH u najtežem periodu njen historije. Moraju se suočiti oni koji osoravaju genocid i veličaju ratne zločince", kazao je Džaferović.

Napomenuo je da muzej funkcioniše na osnovu ljudi dobre volje i nije finansiran iz budžeta. 

"Ovo je potrebno BiH", zaključio je Šefik Džaferović.

Jasmin Mešković, jedan od osnivača Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, rekao je da muzej funkcionira na sistemu dobre volje i da ideja nije podržana ni sa jednom markom iz budžeta. 

"Sve radimo svojim sredstvima, od održavanja stubišta pa sve ostalo. Nema pedlja zemlje gdje nismo zagazili, gdje nismo došli u kontakt s ljudima koji su preživjeli veliku torturu i zločin. Prikupili smo dosta predmeta. Da imamo dva puta ovoliki prostor mogli bismo ga napuniti", rekao je Mešković. 

Poručio je da imaju još prikupljene arhivske građe, da je obrađuju i čuvaju. 

"Kako dolaze djeca, ono što je čovjek sačuvao iz rata počinje mu smetati. Muzej je idealna prilika za to. To će biti trajni karatker ako se priča podijeli sa muzejima", apelovao je Jasmin Mešković.