Džaferović se obratio na posebnoj sesiji Generalne skupštine UN-a

Dzaferovic
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovat će i na općoj debati 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koja će također biti organizirana u istom formatu


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na posebnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija upriličenoj povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića, kao i drugih šefova država i vlada zemalja članica UN-a, emitovano je u sali Generalne skupštine UN-a, uz prisustvo generalnog sekretara Antónia Guterresa, predsjedavajućeg Generalne skupštine Volkana Bozkira i stalnih predstavnika svih država članica u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedavajući,

Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,
Čast mi je što se u ime Bosne i Hercegovine obraćam na ovoj posebnoj sesiji organiziranoj povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije utemeljene su krajem Drugog svjetskog rata iz potrebe da se takvo zastrašujuće iskustvo nikada više ne ponovi.

Narušavanja teritorijalnog integriteta država kroz vojnu agresiju, pokušaj istrebljenja čitavih naroda, te uspostavljanje svjetskog poretka utemeljenog na principu dominacije i gole sile, predstavljale su pojave koje su dovele do najveće destabilizacije čovječanstva i najvećih masovnih zločina počinjenih u modernoj historiji.