Dženaza za 50 žrtava genocida u Srebrenici

Srebrenica

Na posljednjoj identifikaciji pred 11. juli identifikovan je 35-godišnji Mustafa Džananović, a privode se kraju pripreme za Marš mira i kolektivnu dženazu

Ismet Džananović identifikovao je jučer u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli posmrtne ostatke oca Mustafe, koji je posljednja žrtva genocida nad Bošnjacima koja će ove godine biti ukopana na kolektivnoj dženazi u Potočarima 11. jula. Na današnji dan bi Mustafi bio 62. rođendan, da je živ, da ga nisu ubili na brani u Petkovcima 1995. godine. Kao i hiljade drugih očeva, i ovaj je posljednji put viđen 10. jula. Rastao se od supruge, majke, sina i kćerke, prije nego je šumom krenuo prema slobodnoj teritoriji. Njih četvero su autobusima došli do Tuzle, uzalud godinama čekajući da i Mustafa dođe za njima.

STRIJELJANJE U PETKOVCIMA

Pronađen je 2001. u jednoj od pet masovnih grobnica u Liplju, koje se nalazi osam kilometara jugozapadno od Zvornika. U pitanju je sekundarna grobnica, u koju je tijelo Mustafe zajedno sa stotinama drugih muškaraca prebačeno iz primarne masovne grobnice kod brane u Petkovcima.

- Ne sjećam se dobro, imao sam samo pet godina, ali mislim da smo se posljednji put vidjeli 10. jula. Mama, sestra, nena i ja smo ostali u Potočarima, a otac je krenuo sa ostalima kroz šumu, nisu smjeli prema Potočarima. Tad smo se posljednji put vidjeli. Znam samo da je poslije zarobljen u Konjević-Polju, pa je prebačen na stadion u Novu Kasabu, odakle je odvezen na strijeljanje u Petkovce. Danas bi mu bio rođendan, a ja sam ga danas identifikovao za dženazu, ispričao nam je Ismet Džananović.

Dosad je za dženazu spremno 50 tijela, koja će 10. jula biti prebačena u Memorijalni centar u Potočarima, da bi sutradan bila ukopana na kolektivnoj dženazi. Među ubijenima su dva brata blizanca, kao i tri maloljetnika.

Kako je za Oslobođenje potvrdio predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida Hamdija Fejzić, pripreme idu planiranom dinamikom i sve će biti spremno za održavanje dženaze.

- U suštini, imamo još detalje koji se po svojoj prirodi uvijek završavaju pred početak obilježavanja, ali sve će to biti spremno na vrijeme. Imamo dosta popratnih sadržaja, koji će biti održani prije dženaze, imamo potvrđen veliki broj međunarodnih zvanica i očekujemo da sve prođe u najboljem redu, kazao je Fejzić.

PROHODNA TRASA

Sve je spremno i za održavanje Marša mira, koji i ove godine polazi iz Nezuka prema Potočarima. Prema riječima Amira Kulaglića, predsjednika Pododbora za Marš, u ovom trenutku je prijavljeno oko 1.500 učesnika, a sve dionice puta su već prohodne.

- Broj učesnika se mijenja iz dana u dan, jer svaki dan imamo prijave, što grupa, što pojedinaca. Neki učesnici će nam se pridružiti i u kampovima u Liplju i Mravinjcima, a imamo i veliki broj ultramaratonaca, koji dolaze iz Vukovara, Bihaća i Goražda, imamo bicikliste iz nekoliko gradova, motocikliste. Trasa je spremna, s tim da je još uređujemo na određenim dionicama, dodao je Kulaglić.