Džidić: Kritikovanje Ambasade neobično, međunarodna zajednica je prijatelji pravosuđa u BiH

SARAJEVO, (Patria) - Sama činjenica da je neko zabrinut što se predstavnici međunarodne zajednice sastaju sa osobama koje imaju drugačije mišljenje govori dovoljno o stanju u pravosuđu.

Komentarisao je to za agenciju Patria urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić, nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružica Jukića optužila da se ambasada SAD-a u BiH miješa u Zakonu o VSTV-u.

Džidić je rekao da je u VSTV-u jako malo diskusije i suočavanja suprotstavljenih mišljenja. To je najočitije bilo, dodao je, prilikom izbora glavne tužiteljice Tužilaštva BiH u januaru ove godine, kada je ispitivanje kandidata i prezentiranje planove rata Tužilaštva bilo urađeno „pro forme“ za javnost, dok skoro niko od članova VSTV-a nije postavio neko suštinsko pitanje kandidatima za tu najvišu funkciju u Državnom tužilaštvu.

„Predstavnici međunarodne zajednice - uključujući Američku ambasadu - su se do sada pokazali kao istinski prijatelji pravosuđa, posebno na državnom nivou, te je kritikovanje jednog sastanka, koji je javno objavljen i uključivao je stručne osobe iz sistema pravosuđa, u najmanju ruku neobično“, smatra Džidić

Američki ambasador Eric Nelson i pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brock Bierman, nedavno su se susreli s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružica Jukić kritikovala je ovaj susret na način da je izjavila da je njoj neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o VSTV-u.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podržao je potpredsjednicu Jukić u njenim kritikama, nakon čega je izjavio da je „međunarodna zajednica dio problema u BiH.“