Džindić: Niti jedan rudar neće biti otpušten

.
Nova Uprava mora reorganizirati rudnik, jer nemamo pravih radnika, kaže Džindić

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije, dala je saglasnost za produženje ugovora o radu za 74 rudara u Zenici.

 

Time je otkočen ranije doneseni zaključak o uvođenju moratorija.

 

Jasan plan

Prije nekoliko dana zenički rudari odbili su sići u jame dok se ugovori ne produže. No, suština je, kako kaže Džindić, višak radnika u rudniku, ali ne u proizvodnji, nego u administraciji, i to je problem koji mora riješiti nova Uprava rudnika. Džindić kaže da su neke stvari, pogotovo oko jame ''Stranjani'', već poznate i tu su otklonjene sve dileme.

 

- Ovdje je jasno da se podzemna eksploatacija u jami ''Stranjani'' završava i to će biti okončano u narednih 10 dana. Već je izvučena i sva oprema. Što se tiče ostale dvije jame u zeničkom rudniku ''Raspotočja'' i ''Stare jame'', one će još raditi, a to je još nekih maksimalno pet-šest godina - ističe Džindić.

Sve što se radi, kako kaže, radi se prema planu i ranije usvojenoj strategiji.

 

- Svi se pitaju zašto se primaju radnici, a nema duge perspektive. Mi imamo taj problem što nemamo rudara, a imamo neradnika. Tačnije, višak je administracije. Nova Uprava mora reorganizirati rudnik, jer nemamo pravih radnika - kaže Džindić.

 

On tvrdi da se produktivnost rudnika mjeri po tome koliko je rudar iskopao tona uglja.

 

Svi rade

- Nezvanične analize govore da je jedna trećina radnika viška u rudniku. To je sve administracija. Rudare niko ne smije da dira niti će ih dirati niti će biti otpuštanja sve dok se radi prema planu - ističe Džindić.

 

Kako kaže, nova Uprava je odgovorna za naredne korake.

 

- Mi više nećemo davati saglasnost na zapošljavanja. Uprava je sada odgovorna za sve, jer oni odlučuju koga primaju. Mi se više nećemo miješati - govori Džindić.