Džo Bajden stiže u Poljsku

321
Bajden će se danas ujutro sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i očekuje se da će objaviti plan o isporuci golemih količina ukapljenog plina

Nakon samita čelnika u Briselu kojima je cilj bio pokazati da je Zapad ujedinjen protiv Rusije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) odlazi u Poljsku kako bi se dogovorio plan za izbjeglice.

Tokom posjete američki predsjednik će se sastati s predsjednikom Andrzejem Dudom kako bi mu zahvalio za sve što narod Poljske čini i razgovarao o koordiniranom humanitarnom odgovoru, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima.

Bajden će se danas ujutro sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i očekuje se da će objaviti plan o isporuci golemih količina ukapljenog plina kako bi smanjio ovisnost Europe o ruskim energentima. Nakon toga će krenuti za Poljsku.

Bajden je jučer izjavio da mu je ambicija osigurati potpuno jedinstvo demokratskih zemalja suočenih sa sve moćnijim autokracijama.

- Moja je ambicija osigurati potpuno, cjelovito jedinstvo demokracija nasuprot sve moćnijim autokracijama - rekao je Bajden dolazeći na samit čelnika država članica EU-a na koji je pozvan kao gost.

Prije toga je sudjelovao na samitu čelnika NATO-a i skupine G7.

Istaknuo je da je krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina “od samog početka bio raspad NATO-a”.

- Njegov glavni cilj jest pokazati da demokracije ne mogu funkcionirati u 21. stoljeću i da će autokracije vladati - rekao je američki predsjednik.

Bajden je na samitu s europskim čelnicima razgovorao o daljnjim sankcijama protiv Rusije i odnosima s Kinom, koja je odbila osuditi rusku agresiju na Ukrajinu.