Džonson: Velika Britanija osigurava dodatnih 100 miliona dolara Ukrajini

321
Iako samo Putin može u potpunosti okončati patnje u Ukrajini, nova sredstva nastavit će pomagati onima koji se suočavaju s pogoršanom humanitarnom situacijom, poručio je Džonson

Ured britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) je saopćio kako će Velika Britanija Ukrajini osigurati dodatnih 100 miliona dolara pomoći putem Svjetske banke.

Velika Britanija se od početka ruske invazije nalazi u centralnoj ulozi u međunarodnom odgovoru na napad Rusije pružanjem odbrambene vojne pomoći, finansijskom podrškom, ali i zalaganjem za stroge sankcije Kremlju. 

I uprkos tome, vlada Borisa Džonsona je kritikovana pod navodima da su sankcije bile prespore i da je program za izbjeglice nedovoljan. 
Najnovija finansijska pomoć, uz već obećanih 290,95 miliona dolara, mogla bi se upotrijebiti za plate radnicima u javnom sektoru u Ukrajini ili finansiranje penzija i naknada socijalnog osiguranja, objavile su britanske vlasti, prenosi BBC.

- Iako samo Putin može u potpunosti okončati patnje u Ukrajini, nova sredstva nastavit će pomagati onima koji se suočavaju s pogoršanom humanitarnom situacijom - poručio je Džonson.

Britanski premijer će danas ugostiti svoje kolege iz Kanade i Nizozemske, Džastina Trudoa (Justin Trudeau) i Marka Rutea (Rutte).