Edukacija u hraniteljstvu za unapređenje sistema socijalnih usluga u FBiH

Predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH, u saradnji s Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu politiku proveli su edukaciju profesionalaca u oblasti hraniteljstva u Federaciji BiH.

Edukacija je dio projekta "Jačanje sistema socijalnih usluga u BiH", koji uz podršku Vlade  Njemačke, organizacija "SOS Dječija sela BiH" provodi od oktobra 2018. godine.

Menadžerica projekta Edmira Aščić kaže da su edukatori iz devet kantona i 13 centara za socijalni rad. U okviru edukacije budući edukatori su, kao praktičnu obuku educirali i grupe hranitelja u svojim lokalnim zajednicama,prenosi Avaz.

- SOS Dječija sela BiH tako žele unaprijediti sistem socijalnih usluga na teritoriji FBiH. Zajedno s federalnim resornim ministarstvom i resornim ministarstvima kantona i centrima za socijalni rad provodimo reformske aktivnosti i nastojimo unaprijediti kvalitetu brige o djeci bez roditeljskog staranja - naglasila je Aščić.    

Resorni federalni ministar Vesko Drljača  ističe zainteresiranost porodica za edukaciju u oblasti hraniteljstva, te namjeru da taj trend bude i nastavljan.

- Da što više porodica otvori vrata pogotovu za djecu i mlade, da bi im se omogućio odgoj i zaštita unutar porodice - naglasio je Drljača.

Pojašnjava da je Zakon o hraniteljstvu usvojen 2017. godine.

Hraniteljstvo omogućava zaštitu djece i odraslih, bez zaštite, u okviru porodice. Intencija je napuštanje institucionalnog smještaja te kategorije ljud,i te smještanje u porodice da bi se humanizirao taj odnos.

Nevenka Kapetanović iz Kiseljaka hraniteljica je i edukatorica udomiteljskih porodica, po međunarodno licenciranom programu. Ona je i predsjednica Udruženja za razvoj hraniteljstva, zaštitu djece i porodice "Suncokret".  

Za sebe kaže da je kompletno u brizi za djecu bez roditeljskog staranja odnosno djecu kojoj je potrebna pomoć. Dosad je brinula o tri bebe i dječaku od 12 godina. Ona je i majka dva sina i baka je.  Ranije je radila u vrtiću. U priču o hraniteljstvu ušla je, kaže, slučajno, a ta priča traje već sedam godina.

- Koliko god da dajemo toj djeci, mnogo više ljubavi i emocije dobivamo. Emocije su jake, pogotovo po odlasku djece na usvojenje - kazala je.

Naglašava da je u kontaktu s porodicama djece o kojima je brinula.  

Edukacija je provedena prema modelu koji pruža standardiziran, konzistentan i struktuiran okvir za procjenu i odabir hranitelja na osnovu kompetencija, te podršku hraniteljima tokom pružanja usluga hraniteljstva kao i podršku tokom njihovog kontinuiranog profesionalnog razvoja.

Naredni koraci u implementiranju projekta "Jačanje sistema socijalnih usluga u BiH" usmjereni su na nastavak pružanje podrške u jačanju kapaciteta profesionalaca centara za socijalni rad u primjeni metodologije vođenja slučaja, te unaprjeđenje stručne podrške hraniteljskim porodicama.