Ef. Velić o dženazi Nimeti Jahić: Ne znam kako dženet miriše, ali sam osjetio nešto što ukazuje na to

.
Zajedno sa svojom porodicom bila je hizmećar i čuvar baba i mihraba mnogih bosanskih džamija, a posebno Ferhadija džamije u Sarajevu, naveo je Velić

U Sarajevu je danas klanjana dženaza Nimeti Jahić, supruzi posljednjeg bosanskog kadije Bećira ef. Jahića, koja je preminula jučer u 99. godini.

Imam Muhamed ef. Velić, koji je bio na dženazi, objavio je status na Facebooku u kojem je naveo da nas je napustila posljednja Osmanlijka na ovim prostorima te da je njenu porodicu tim povodom nazvao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Posebno upečatljiv je Velićev osvrt na trenutak kada je stao blizu njenog tabuta kao i podsjećanje na trenutak u kojem je na bolji svijet preselio Nimetin suprug Bećir ef. Jahić.

Pročitajte Velićev status u cijelosti:

- Danas smo klanjali dženazu namaz h. Nimeti hanumi Jahić. Preselila je u svojoj 99. godini, što je dovoljan išaret, kao što je i ona sama bila išaret, ajet - znak i dokaz, stub ovoga grada i čuvar naše tradicije. Porijeklom iz Prizrena, završila stambolske škole i udala se za Bošnjaka i svezala za Bosnu i ovaj narod. Njena je pamet do zadnjeg nefesa bila Furkan, kao što kaže šejh Abduhu. Zajedno sa svojom porodicom bila je hizmećar i čuvar baba i mihraba mnogih bosanskih džamija, a posebno Ferhadija džamije u Sarajevu. Posljednja Osmanlijka na ovim prostorima. Sinoć je njenu porodicu nazvao predsjednik Redžep Tajip Erdogan i izrazio svoju i ta’ziju turskog naroda povodom njenog preseljenja. 

Ukopana je do bosanskog kadije - svoga supruga hadži Bećir ef. Jahića. On je preselio prije 39 godina, a sada su se dva džana ponovo sastala. Preselio je uzimajući abdest, na samom kraju, oprao je desnu nogu, a lijevu nije jer je melek smrti došao. Danas s ovom mubarek kišom hadži Nimet hanuma će politi rahmetom svome kadiji da abdest upotpuni.

Bila je obaveza naša da joj ukažemo ovu čast, ali je još veća čast bila poznavati ovu veliku hanumu i biti joj na dženazi.

Allah rahmet ejlesin.

P. S. Kad smo klanjali dženazu u Barama, odmah sam se uputio prema njenom mezaru i kombiju koji ju je već bio dovukao. Došao sam prvi i bio sam sam te stao blizu njenog tabuta, u otvorenom kombiju. Ne znam kako džennet miriše, al’ u tom trenutku sam osjetio nešto što ukazuje na to. Muminska njena duša, mubarek - napisao je ef. Velić.