Efendić: Nisu nam dozvolili da se obratimo, a od delegata je traženo da fotografišu glasačke listiće

semir
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić oglasio se u povodu unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Efendić, koji je bio jedan od kandidata za predsjednika, objasnio je zbog čega je odbio biti član budućeg Izvršnog odbora SDA u Sarajevu.

"Sinoć su održani izbori za predsjednika i organe Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Bio sam jedan od dva kandidata, 99 delegata Skupštine biralo je predsjednika, a zatim potpredsjedike i Izvršni odbor. Iako su me predložila dva općinska odbora, za razliku od drugog kandidata kolege Fikreta Prevljaka, kojeg je predložilo šest općinskih odbora, ostao sam do kraja u toj utrci. Kolegi Prevljaku čestitam na izboru, a delegatima Skupštine koji su podržali moju kandidaturu se na tome zahvaljujem, kao i ostalima koji su učestvovali u procesu", napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Izrazio je žaljenje što na izbornoj Skupštini kandidatima za predsjednika nije dozvoljeno obraćanje niti su pročitane biografije kandidata, iako je u najmanju ruku trebalo da izlože svoj program rada pred delegatima Skupštine, što je bila praksa prilikom ranijih izbornih procesa.


"Pored toga, neki općinski odbori zahtijevali su od svojih delegata da mobitelom fotografišu svoje glasačke listiće nakon samog glasanja, čime su integritet procesa i tajnost glasanja znatno narušeni. Iz tih razloga nisam prihvatio članstvo u budućem Izvršnom odboru jer takav način rada smatram neprihvatljivim", naveo je Efendić.

Podsjećamo, Fikret Prevljak izabran je sinoć većinom glasova za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, dok su za potpredsjednike izabrani Mahir Dević, Hazim Bahtanović, Jasmina Biščević-Tokić, Sebija Izetbegović, Eldar Čomor i Miralem Šurković.