Egipatski arheolozi pronašli grobnice stare pet hiljada godina

Egipat
Ovo je izuzetno zanimljivo groblje jer kombinuje neka od najranijih razdoblja egipatske historije s drugom važnom erom, vremenom Hiksa, rekla Ikram

 

Egipatski arheolozi koji rade na delti Nila otkrili su desetine rijetkih predinastijskih grobnica datiranih u period prije nego što su egipatska faraonska kraljevstva prvi put nastala prije više od pet hiljada godina.

Takođe su pronašli grobnice u blizini iz kasnijeg perioda Hiksosa (1650. do 1500. p.n.e.), kada su zapadnoazijski migranti zavladali zemljom, okončavši period egipatskog Srednjeg Kraljevstva.

Nalazi u provinciji Dakahlia sjeverno od Kaira mogli bi rasvijetliti dva važna prijelazna razdoblja u drevnom Egiptu, rekli su egiptolozi, prenosi Reuters.

Pronađeno je 68 grobova iz perioda Buto koji je započeo oko 3300. p.n.e. i pet iz razdoblja Naqada III,  neposredno prije pojave prve egipatske dinastije oko 3100. p.n.e., navodi se u saopćenju ministarstva turizma i antikviteta.

- Ovo je izuzetno zanimljivo groblje jer kombinuje neka od najranijih razdoblja egipatske historije s drugom važnom erom, vremenom Hiksa. Egiptolozi rade na tome da shvate kako su Egipćani i Hiksosi živjeli zajedno i u kojoj su mjeri ovi poprimali egipatske tradicije - rekla je Salima Ikram, egiptologinja s Američkog univerziteta u Kairu.